Kako odložiti ljetnu odjeću na pravilan način

| Lifestyle |

Instagram / @pacificamocoli

Možda nije znanstvena fantastika, ali vjerujte pohrana ljetne odjeće više je od samog uklanjanja iz ormara.

Iako bi najradije ubacili sve naše male topiće, haljinice i bikinije u kutiju i gurnuli ih pod krevet kako bi napravili mjesta za sve naše jesenske komade odjeće, činjenica je će naša odjeća biti zaglavljena tamo najmanje sljedećih šest mjeseci, a u tom razdoblju puno toga se može dogoditi. Moljci, trajno zgužvani odjevni komadi koje volimo, oštećenja, pa čak i plijesan. Ali hej, sve to se može izbjeći uz samo nekoliko brzih savjeta.

Smanjite svoju kolekciju
Uzmite ovo kao priliku za smanjenje količine robe koju imate. Sortirajte i donirajte, prodajte ili darujte odjeću koju niste nosili ovo ljeto.

Operite svu odjeću
Očito nećete spremiti onaj znojni topić u kojem ste sinoć vježbali jogu, a da ga najprije ne ubacite u perilicu za pranje. Ali svakako razmislite o pranju svih komada odjeće koju odlažete, čak i ako izgleda čisto, jer savjet: Nikad ne znate što je moglo ostati na vašoj odjeći, a štetnike privlači hrana i znoj, a ne samo tkanina.

Lokacija
Nemojte skladištiti odjeću u potkrovlju, garaži ili podrumu, prvenstveno zbog plijesni. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost, jer može izblijediti odjeću. Odjeću odložite na čisto, suho i tamno mjesto s dobrom ventilacijom.

Instagram / @veshanaj

Nabavite si dobru kutiju za odlaganje
Zdrobite kartonske kutije (štetočine privlači ljepilo) i nabavite si prozirne kutije za pohranu od plastike s poklopcima. Usput se riješite i onih plastičnih vrećica koje dobijete na kemijskom čišćenju odjeće. Umjesto toga, odlučite se za odgovarajuću vrećicu za pohranu odjeće, jer one tanke plastične vrećice mogu proizvesti vlagu. Također, kofer za putovanja kojeg ne namjeravate koristiti nije loš odabir za pohranu odjeće.

Odaberite ispravne vješalice
Zgužvane linije i nabori su neprijatelji. Da biste ih izbjegli, pazite da pohranite svoje osjetljive ili strukturirane predmete na podstavljene vješalice (recite zbogom žičanim vješalicama). Objesite suknje uz pojas s vješalicama na štipaljku, a hlače objesite na donju ručku kako biste izbjegli nastajanje nabora.

Zaštitite odjeću od moljaca
Prevencija je prava stvar. Možete izabrati jednostavan način i kupiti vrećice protiv moljaca ili pak prirodniji put i pohraniti svoju odjeće uz drvo cedrovine. Bez obzira na metodu, samo pazite da vrećice ili cedar nemaju izravan kontakt s vašom odjećom i pazite da vaša odjeća bude u zatvorenom spremniku.