Kako lako prepoznati GMO voće i povrće?

| Lifestyle |

 

Kako biste znali kakvu hranu jedete, važno je čitati deklaracije. No, upravo te deklaracije kao da namjerno kompliciraju stvari pa nam je za njihovo prevođenje potreban kolegij na prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Zato smo odlučili istražiti barem jedan dio misterioznih brojeva koji kriju pravo podrijetlo voća i povrća koje jedemo svakodnevno.

Ako do sada niste primijetili brojeve na naljepnicama na voću i povrću ili na oznakama u trgovini, vrijeme je da obratite pažnju. Kontrolni brojevi na voću i povrću govore nam sve - je li riječ o GMO namirnici, je li tradicionalno tretirana pesticidima ili je pak organski uzgojena.

Ako je na naljepnici ili oznaci 4-znamenkasti broj koji počinje s 3 ili 4, kao na primjer na bananama koje imaju broj 4011, riječ je namirnici koja je konvencionalno ili tradicionalno uzgojena, što znači da su korišteni pesticidi, no nije genetski modificirana.

Ako pronađete 5-znamenkasti broj koji počinje znamenkom 8, riječ je o genetski modificiranoj namirnici. Tako bi na primjer, broj genetski modificirane banane glasio 84011. Često su GMO namirnice obilježene i 3-znamenkastim brojem.

Ako vaše voće ili povrće ima 5-znamenkasti broj koji počinje znamenkom 9, možete biti sigurni da je riječ o organskoj, negenetski modificiranoj namirnici koja je uzgojena bez pesticida. Broj organski uzgojene banane bio bi 94011.

Najčešće genetski modificirano voće i povrće su jabuke, grožđe, jagode, borovnice, breskve, naranče, trešnje, paprike, krastavci, špinat, nektarine, kelj, mahune, kukuruz i krumpir. Kako ne bi bilo baš sve tako crno, rijetko genetski modificirane namirnice su mango, avokado, ananas, dinje, lubenice, grejp, kivi, luk, patlidžani, grah, kupus, gljive i slatki krumpir.