Kako izbjeći žudnju za hranom kada ste pod stresom?

| Lifestyle |

Instagram/@queenofjetlags

Ako ste pod stresom te zbog njega imate potrebu za većim količinama hrane, možete se pozdraviti s tijelom svojih snova.

Naime, tijekom stresnih razdoblja vaše tijelo proizvodi više anti-stresnog hormona kortizola, koji je oblikovan kako bi zaštitio tijelo i pružio vam više energije.

No, povećana razina kortizola povećava i razinu  šećera u krvi, kao i razinu grelina, koji znanstveno dokazano stimuliraju apetit.

Kada ste pod stresom dolazi do promjena koje jasno signaliziraju tijelu da treba pružiti više energije za reguliranje stanja stresa, a tu potrebu posebno dobro zadovoljava slatka hrana i slana brza hrana, koje imaju trenutni učinak.

Kako izbjeći žudnju za hranom kada ste pod stresom?

Ne preskačite doručak

Brojna istraživanja su pokazala da uravnoteženi doručak učinkovito sprječava rast šećera u krvi kada ste pod stresom, zato je važno ne preskakati doručak.

Riješite se svih zaliha nezdrave hrane

Kako kod kuće tako i na radnom mjestu, trebali biste se riješiti svih čokolada i vrećica čipsa koje skrivate.

Umjesto njih odlučite se za orašaste plodove i sušeno voće jer će oni utažiti vaš apetit, a ne sadrže rafinirane šećere.

Hidratacija

Kada ste  pod stresom ne konzumirate dovoljno tekućine, a nakon toga slijedi dehidratacija stanica, koje mogu izraziti razdražljivost, glavobolje i žudnju za hranom. Dobar čaj može zamijeniti desert i neutralizirati stres uzrokovan dehidratacijom, ali važno je i piti dovoljnu količinu tekućine kroz dan.

Meditacija

U stresnim fazama života važno je ostati miran. Ono što trebate činiti je suprotno od onoga što osjećate.

Meditacija je holističko resetiranje tijela i uma gdje se opet povećava koncentracija, a želja za slatkim postaje kontrolirana i minimizirana.

Stručnjaci kažu da je meditacija posebno učinkovita tijekom tzv. 'niskih' točaka u danu, koje se javljaju oko 11 i 15 sati.