Kako 4 tjedna bez šećera utječu na tijelo?

| Lifestyle |

Instagram/ @barefootblondehair

Detox od šećera je težak, ali ako se uspijete suzdržati shvati ćete da je bilo vrijedno truda. Čokolada, bomboni, gazirana pića, šećer je za mnogo pravi melem za dušu, ali došlo je vrijeme da mu stanete na kraj.

Dan bez šećera za mnoge ne dolazi u obzir, a kamo li 4 tjedna. Od jutarnjih muesli do popodnevne čokolade na faksu ili u uredu pa sve zaslađeno s finim kolačem na kauču uz večernji film.

Jeste li ikada razmišljali o tome koliko kockica šećera stvarno konzumirate tijekom dana? Osobito loše su one prekrivene šećerne zamke, odnosno hrana za koju ne mislite da sadrži šećer poput gotovih umaka, mesnih prerađevina, jogurta i naizgled zdravih muesli.

Preporučena dnevna doza unosa šećera je 50 grama, ali u moderno vrijeme svi unosimo dvostruko pa i trostruko više, a sve to rezultira prekomjernom tjelesnom težinom, dijabetesom, karijesom i prištićima.

Pixabay

Odrecite se šećera na 4 tjedna i ovo će se dogoditi s vašim tijelom:

1. Koža će vam postati čišća i glađa
Svatko tko je rekao zbogom šećeru, rekao je i dobar dan prekrasnoj koži bez akni i prištića. Razlog tome je što je šećer poput otrova za naše tijelo. Kada jedemo previše šećer, razina šećera u krvi naglo raste, a tijelo šalje protuupalne glasnike u krv zbog kojih se pojavljuju prištići. Isto vrijedi i za bore gdje je riječ o saharifikaciji kože. Čak i male količine šećera lijepe kolagen i čine kožu neelastičnom.

2. Bolje ćete spavati
Imate problema sa spavanjem? Razlog bi mogao biti upravo šećer. Konzumacija šećera kasno navečer povećava razinu inzulina te tijelu daje signal da pokrene metabolizam umjesto da ga uspava. Navečer jedite proteine umjesto šećera, jer ćete se lakše opustiti i zaspati.

Instagram/ @barefootblondehair

3. Osjećat ćete se fit
Nakon visoke razine šećera u krvi dolazi nagli pad, a osim šećera pada i vaša energija i raspoloženje. Isto tako šećer nas čini i gladnima te se ubrzo javlja potreba za hranom. Osjećate se umorno i nemoćno. Potrudite se održavati razinu šećera u krvi na dosljedno niskoj razini (cjelovita zrna, hrana bogata bjelančevinama), jer ćete se osjećati svježe i vitalnije.

4. Manja žudnja za hranom
Čokolada za ručkom ili bočica gaziranog pića, izazvat će želju za još više hrane. Krivac je nagli pad razine inzulina. Ako zamijenite rafinirani šećer s ugljikohidratima drugog lanca bez problema ćete proći 4-5 sati između obroka bez potreba za međuobrocima.