Iznenađujuća razlika između ranoranioca i noćnih ptica (a nije buđenje!)

| Lifestyle |

Buđenje

Postoje mnogi argumenti koji idu i ne idu u prilog ranoraniocima ili noćnim pticama. Ako ste ranoranilac, tvrdite da je najbolje ustati iz kreveta prije nego što sunce izađe i rješavati dan od njegovih prvih trenutaka. Ako ste noćna ptica, onda pak tvrdite da ste daleko kreativniji kasnije u danu, a stvarnu produktivnosti doživljavate tek kasno u noć.

Ispostavilo se da kada je u pitanju pisanje e-mailova, statusa i komentara na društvenim medijima, blogova, jedna skupina uvelike nadmašuje drugi. Prema Grammarly analizi više od jedne milijarde riječi koje je ispravio softver, ranoranioci čine manje pogrešaka u pisanju od noćnih ptica na svim platformama.

E-mail napisan između 4 i 8 ujutro, kad ranoranioci počinju svoj dane, broji u prosjeku 11,8 grešaka na svakih 100 napisanih riječi, u odnosu na 14,3 pogrešaka na 100 riječi u e-mailu napisanom između 10 sati navečer i 2 sata ujutro kada se noćne ptice aktiviraju. Na društvenim medijima, noćne ptice čine više od 10 posto više grešaka od ranoranioca kada ažuriraju svoje platforme. Kada je u pitanju pisanje bloga, ranoranioci čine u pola manje pogrešaka od noćnih ptica. Nadalje, noćne ptice će zamijeniti riječi nevjerojatnih 66 posto češće od ranoranioca.

Razlozi koji stoje iza ovih zapanjujućih otkrića su nejasni, a prikupljeni podaci nisu mogli sa 100% sigurnošću reći tko se od pojedinaca doista budi rano i ostaje budnim do kasno. Ono što je sigurno jest da manje pogrešaka nastaje u pisanom obliku kada pišete ujutro, nego kasno navečer - no ako ste nepopravljiva noćna ptica, svakako provucite svoj tekst kroz Hascheck.