Istraživanje dokazuje - pustite djecu neka se uprljaju!

| Lifestyle |

Djeca

Većina roditelja ima ugrađen prirodni instinkt koji ih tjera da zadrže svoju djecu podalje od bakterija, no prema nedavnim istraživanjima te "bakterije" mogu zapravo biti jako korisne za vaše klince! Autori knjige "Let Them Eat Dirt: Saving Your Child From an Oversanitized World", Finlay i Arrieta ispitali su ulogu bakterija u rastu tijela te ustvrdili da su one korisne za djecu koja će biti izložena različitim bolestima tijekom života.

Nova istraživanja su pokazala da je jedno od najkritičnijih razdoblja za borbu tijela s mikrobima prvih 100 dana dječjeg života. Iako oni ne preporučuju da se djeca zapravo igraju na prljavome, Finlay i Arrieta vjeruju da djeca izložena različitim oblicima mikroba imaju veću vjerojatnost da razviju kvalitetan imunološki sustav sposoban za obranu od stvari kao što su dijabetes, astma i negativne reakcije na cjepiva. Loša izloženost mikrobima čini djecu osjetljivijima na ove vrste nevolja.

Kako roditelji mogu osigurati da su njihova djeca izložena zdravim bakterijama pod sigurnim uvjetima, Finlay i Arrieta predlažu da nabavite psa, ostavite vašu djecu da se igraju vani i izbjegavate stvari kao što su nepotrebni antibiotici. Oni također savjetuju da im ruke ne dezinficirate agresivnim sredstvima osim kada nemate tekuće vode ili sapuna. Zato sljedeći put kada vidite vašu djecu da se igraju u blatu, razmislite dvaput prije nego im kažete da prestanu.