Instagram profil može puno toga reći o mentalnom zdravlju osobe

| Lifestyle |

Slika Instagram

Način na koji i što objavljujete na društvenim mrežama može reći puno o vama. Iz poveznica koje nastaju između postova o ljubavnim vezama i niskog samopoštovanja ili pak iz poveznica između fitness postova i narcisoidnosti, psiholozi mogu točno reći kakva ste osoba. Istraživači iz Harvarda i Sveučilišta u Vermontu analiziraju način na koji možemo filtrirati Instagram fotografije - stvorili su neke zanimljive veze između pojedinih paleta boja i problema s mentalnim zdravljem.

Zaključili su da ljudi koji objavljuju fotografije u plavim, sivim ili tamnijim tonovima, najčešće pate od nekog oblika depresije (hello, Inkwell filter). Dok psihološka istraživanja na temelju Instagrama mogu izgledati trivijalno, tim je zapravo dokazao da Instagram može poslužiti kao alat za dijagnozu mentalnog zdravlja. Ova početna studija zatražila je od 166 sudionika da ispune standardizirani obrazac za kliničko istraživanje depresije kako bi mogli dokazati da društvene mreže podupiru njihovu teoriju. Istraživači su zatim analizirali 43,950 Instagram fotografija od svih 166 sudionika te otkrili da oni s depresijom ili sličnim stanjem objavljuju tamnije, prigušene fotografije na društvenim medijima.

Kada uzmete u obzir činjenicu da su se umjetnička djela, uključujući i fotografije, dugo smatrala putem za emocionalno izražavanje, to nije sve što je iznenađujuće. Opredijelite li se za tamniju nijansu na Instagramu, to ne mora nužno imati nikakve veze s vašim mentalnim zdravljem, već drugačijim estetskim shvaćanjem i preferncijom. Bilo kako bilo, potrebna su daljnja istraživanja prije nego što se izvuku bilo kakvi čvrsti zaključci.