Vitamin K predstavlja skupinu strukturno sličnih organskih spojeva esencijalnih za organizam čovjeka. Ovi vitamini topljivi su u mastima i, zahvaljujući tome, skladište se u masnom tkivu i jetri.
Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječava pretjerano krvarenje.
Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih spojeva. Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput špinata ili brokule, a vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumanjcima.
Vitamini K1 (fitomenadion) i K2 (menakinon) prirodnog su porijekla, dok se vitamin K3 (menadion) dobiva sintetski. Njihovo najpoznatije svojstvo upravo je svojstvo koagulacije pa je poznat i kao antihemoragični vitamin. Naime, vitamin K potreban je za aktivaciju (posttranslacijskim modifikacijama) nekih proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi, a nije zanemariva i njegova uloga u metabolizmu kostiju i drugih tkiva.
Najbolji izvor vitamina K je lisnato povrće (špinat, blitva, kelj) te voće kao avokado, kiwi i grejp.
Zbog raznovrsnih izvora vitamina K, obično ga dobivamo dovoljno, no manjak se može pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu; zbog uzimanja antibiotika koji uništavaju crijevnu floru ili zbog dugotrajnog uzimanja lijekova koji smanjuju zgrušavanje krvi; zbog bolesti gušterače, jetre i žuči te zbog celijakije.
Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri ozljedama i rane koje sporo zacjeljuju te jaka krvarenja tijekom mjesečnice.