Zdravstvene dobrobiti marelice

| Health |

Pixabay

Marelica je jedna od najpopularnijih voćki na svijetu.

Danas je ova voćka dostupna diljem svijeta. Malo tko može odoljeti izvrsnom okusu i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova.

Marelice sadrže vitamin K, B1, B2, B3, B6, E te minerale kalij, kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink. Obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.

Donosimo vam zdravstvene dobrobiti konzumiranja marelica:

Štiti od raka
Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka.

Ublažava artritis
Marelica i njezino ulje imaju snažna protuupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi oboljelima od artritisa. Ulje marelice osobito pomaže u ublažavanju boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.

Poboljšava probavu
Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor.
Sadrže velike količine pektina i celuloze koji djeluju kao blagi laksativ i tako pomažu u liječenju zatvora.