Zašto trebamo jesti čokoladu svakoga dana?

| Health |

čokolada

Iako je većini ljudi čokolada “zabranjeno voće”, pretpostavljamo da mnogi ne znaju kako je ona ustvari izuzetno zdrava. U njoj se nalazi veliki broj antioksidansa koji sprječavaju bolesti srca i čine nas bolje raspoloženima s minimalnom dozom kofeina. Ipak, to se odnosi samo na tamnu, 100 postotnu čokoladu koja je minimalno obrađena. Dakle, što tamnija - to zdravija! Koji su još razlozi da čokoladu ne izbacimo iz prehrane, pročitajte u nastavku:

1. Prepuna je antioksidansa

Iako smo ih već spomenuli u uvodu, njihov značaj toliko je bitan da ga ne škodi ponoviti više puta. Nevjerojatno je da tamna čokolada i kakao imaju isti učinak na vaš organizam kao i zeleni čaj ili borovnica. Razlog tome je to što čokolada dolazi od zrna kakaa koje raste na kakao drvetu prepunom hranjivih tvari.

2. Dobra je za srce

Zdravlje srca ovisi o otvorenim, fleksibilnim arterijama bez raznih blokada koje uspješno provode krv po tijelu. Prirodne tvari u tamnoj čokoladi i kakao pomaže protoku krvi i smanjenju krvnog tlaka, a znanstvenici su dokazali da kakao uzrokuje i zdravije arterije.

3. Dobra je za rad mozga

U čokoladi se nalazi velika koncentracija teobromina, prirodnog stimulatora i molekularnog “bratića” kofeina. Nedavno je dokazano kako upravo teobromin smiruje refleks kašljanja te pomaže u ublažavanju istog. Također, čokolada sadrži feniletilamin koji otpušta toliko željan endorfin i uzrokuje dobro raspoloženje i zaljubljivanje.

4. Pozitivno utječe na imuno sistem

Određene bolesti poput artritisa uzrokovane su preaktivnim odgovorom imunološkog sustava. Flavanoli koji se prirodno nalaze u tamnoj čokoladi i kakau dokazano potiskuju spojeve koji stvaraju takve imunološke reakcije u tijelu.

5. Povećava inteligenciju

Iako nije dokazano da inteligentniji ljudi bolje prolaze u životu, znanstvenisi su dokazali da ljudi koji jedu flavanole iz kakaa postižu puno bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.

Stoga se ne nemojte ustručavati od čokolade. Ipak, budite svjesni kako se ovo odnosi na tamnu čokoladu s obzirom da se dodavanjem mlijeka smanjuje funkcija antioksidansa. U svakom slučaju, kao i sa svime u životu, budite umjereni i uživajte u komadićima ove božanske poslastice.