Kontrola tjelesne težine, bolji kolesterol i zdravija crijeva samo su neke od zdravstvenih prednosti konzumacije pistacija.
Ovi maleni orašasti plodovi u sebi skrivaju ogroman potencijal.
Pistacije ne samo da su ukusne, već sadrže puno korisnih elemenata kojima tijelo teži. Bilo da ih dodajete u jela ili ih jedete kao užinu, definitivno zaslužuju biti uključene u svačiji plan prehrane.
Ovi orašasti plodovi sadrže zdrave elemente poput vlakana, proteina, ugljikohidrata, zdravih masti, kalija, fosfora, vitamina A, vitamina B6, bakra i mangana. Imaju manje kalorija u odnosu na mnoge druge orašaste plodove. Preporučuje se pojesti jednu porciju pistacija dnevno. I ne zaboravite, bolje je ako su neslani.
Smanjuju nivo kolesterola u krvi
Pistacije su također bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Zahvaljujući ovim antioksidantima, ovi su orašasti plodovi dobri za one s visokim holesterolom.
Dobre su za vaše oči
Ostali korisni elementi koji se kriju u pistacijama su lutein i zeaksantin koji dobro utječu na zdravlje vaših očiju. Mogu smanjiti šanse za razvoj problema povezanih s vidom, kao i starosne degeneracije makule i mrene.
Dobre su za vaš probavni sustav
S obzirom na to da su pistacije bogate vlaknima, one su dobre i za vaš probavni sustav. Vlakna su potrebna kako bi ćelije debelog crijeva ostale zdrave i kako bi se spriječili probavni poremećaji poput zatvora. Osim toga, i istraživanja su pokazala da konzumiranje pistacija može poboljšati sastav mikroflore crijeva.
Pospješuju mršavljenje
Orašasti plodovi su sjajni za mršavljenje. Ako ih redovito jedete, stječete više kontrole i pomažu vam u sprečavanju debljanja. Neka istraživanja sugeriraju da je ljudima koji su jeli pistacije kao grickalice indeks tjelesne mase smanjen u usporedbi s ljudima koji su jeli neke druge grickalice.
Nivo šećera je u ravnoteži
Mala skupina ljudi je sudjelovalo u istraživanju u kojem su bijeli kruh, bogat ugljikohidratima, kombinirali s pistacijama. Ispostavilo se da su ti orašasti plodovi smanjili povišen šećer u krvi nakon konzumiranja kruha.