Bez obzira konzumirate li ga samog ili koristite u umacima ili preljevima za salate, grčki jogurt povećava hranjivu vrijednost onog što jedete. Jako je zdrav, a lako ga je iskombinirati s drugim namirnicama i jesti ne samo za užinu, nego i za doručak ili večeru.
Pri izboru jogurta koji ćete kupiti, obratite pažnju na njegov sastav. Najbolje je da ima oko 200 kalorija, najmanje 2%masti, manje od 10 grama ukupnog šećera i najmanje šest grama proteina. Izbjegavajte varijante s dodatnim šećerom, umjetnim aromama i bojama.
U nastavku vam donosimo 5 razloga da češće jedete grčki jogurt.
Pomaže kod gubitka kilograma
Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, grčki jogurt može pomoći u gubitku kilograma. Kombinacija masti i proteina stvara osjećaj sitosti. S obzirom na to da ima niži sadržaj šećera, on doprinosi stabilnosti nivoa šećera u krvi i sprečava žudnju za slatkišima.
Dobar je za probavu
Grčki jogurt sadrži puno probiotika, zdravih bakterija koje su važne za zdravlje crijeva. To znači i bolji san, jak imunološki sustav i lijepu kožu.
Jača kosti
On je dobar izvor kalcija koji se lako apsorbira, što je važno za jačanje kostiju i zuba, pa čak i odlaganje početka osteoporoze.
Sprječava dijabetes
Zahvaljujući probioticima, jedenje grčkog jogurta može vam pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2. Naravno, trebate biti sigurni da jogurt koji konzumirate ne sadrži dodatne šećere ili voće s dodatkom šećera.
Izvor minerala i vitamina
Pored kalcija, grčki jogurt sadrži vitamin B12 koji održava crvene krvne ćelije i pomaže u pravilnom funkcioniranju živčanog sustava. Također sadrži fosfor, cink, jod I kalij koji jačaju imunitet.