Zašto sunčanje u solariju nije zdravo

| Health |

Razlozi zašto se ne biste smijeli sunčati u solariju

Unatoč vremenskoj prognozi koja više liči na jesen nego na proljeće trebali bi nam doći topliji dani. Topliji dani ujedno znače manje krpica i više otkrivene kože. Nakon duge i hladne zime te vrlo dugog perioda ne izlaganja suncu koža nam je blijeda. Proljetna odnosno ljetna uniforma, haljine i kratke hlačice, ljepše stoji uz preplanuli ten i baš zato mnogi posežu za sunčanjem u solariju. Mi smo vam, u nastavku, odlučili otkriti koje su štetne posljedice solarija.

Preplanuli ten

Preplanulost je jedan od simbola suvremene ljepote jer nekada je upravo blijeda put bila smatrana lijepom. Upravo zato što je preplanula koža simbol ljepote mnogi se u prevelikoj mjeri izlažu suncu ili pak umjetnom sunčanju odnosno sunčanju u solariju. Iako mnogi misle kako je preplanuli ten lijep i zdrav upravo preplanulost, može biti pokazatelj oštećenosti kože. Oprezno i umjereno izlaganje sunčevim zrakama u jednoj mjeri je zdravo zato što je upravo sunce izbor vitamina d koji je potreban za normalno funkcioniranje ljudskog organizma no sunčanje u solariju biste zaista trebali izbjegavati, a evo i zašto.
Svjetska zdravstvena organizacija, prije deset godina, je solariji klasificirala kancerogenim. Solariji spadaju u prvu, odnosno najrizičniju skupinu, u koju spada, na primjer i duhan. UV zrake kojima se izlažemo prilikom sunčanja u solariju oštećuju DNA u stanicama kože što može dovesti do razvoja benignih i malignih izraslina što na kraju može rezultirati melanomom odnosno jednim od najopasnijih oblika raka kože.


Osim što može negativno utjecati na vaše zdravlje, sunčanje u solariju, može imati i negativne efekte na ljepotu i izgled kože. Solariji , to jest UV zrake, su odgovorne za razgradnju kolagena i elastična u koži što posljedično uzrokuje prerano starenje kože koje se manifestira u obliku bora, neelastičnosti odnosno opuštenost kože kao i sunčeve pjege to jest hiperpigmentaciju.