Peršin je biljka s brojnim ljekovitim svojstvima

| Health |

pixabay

Peršin je biljka tamnozelenih listova koja se najčešće koristi kao začin, ali on nije samo ukras na tanjurima, već ima i brojna ljekovita svojstva.

Iznimno je bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale poput vitamina A, C i K, folata, željeza i kalcija.

Kao lijek može se konzumirati na različite načine i za različita stanja.

Također jedan je od najboljih saveznika za detoksikaciju jer pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela i čisti bubrege.

Zbog velikih količina vitamina K i kalcija koje sadrži, peršin, doprinosi zdravlju kostiju. Pomaže u prevenciji osteoporoze i smanjuje rizik od lomljenja kostiju.

Nadalje, peršin ,pomaže u otklanjanju lošeg zadah,bogat je željezom pa pomaže u liječenju anemije,ublažava menstrualne bolove i grčeve, smanjuje razinu lošeg kolesterola i visokog krvnog tlaka,pomaže u liječenju artritisa te ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija i pomaže pri oporavku od porođaja.