Konzumiranje čokolade više od jednom tjedno moglo bi pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.
Europsko kardiološko društvo objavilo je novu kombiniranu analizu koja je obuhvatila više od 336.000 sudionika.
Studija je objavljena u europskom časopisu za preventivnu kardiologiju i objašnjava kako se pokazalo da konzumiranje čokolade više od jednom tjedno dobro djeluje za vaše srce.
Naravno, budite umjereni i nemojte pretjerati s ukusnom poslasticom, ali ne treba vas ni gristi savjest ako bez čokolade ne možete zamisliti svoj dan, kažu istraživači.
"Naša studija sugerira da čokolada pomaže u održavanju zdravlja krvnih žila srca. U prošlosti su klinička istraživanja pokazala da je čokolada korisna i za krvni tlak i za krvne sudove. Čokolada sadrži nutritivna svojstva koja su dobra za srce poput ksantina, polifenola i stearinske kiseline", rekao je autor studije doktor Chayakrit Krittanawong s Medicinskog fakulteta u Teksasu Baylor.
Preporučuje se konzumiranje nekoliko puta tjedno, a dobra vijest je da nije određeno koja vrsta čokolade je najbolja, pa tako možete sami birati.