Namirnice koje su opasne za zdravlje

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Opće je poznato da pržena hrana, koliko god ukusna, nije zdrava.

U zdravoj prehrani potrebno je izbjegavati fast food te previše soli i šećera. No, rijetki znaju da i neke 'zdrave' namirnice mogu biti opasne po zdravlje, da 'dijetalni' jogurt može oslabjeti kosti, a da je kava potencijalno kancerogena.

Donosimo vam popis namirnica koje bi trebali izbjegavati jer ako ne pripazite kako ih konzumirate mogle bi vas ubiti.

Voćni sokovi 

Ako mislite da su voćni sokovi „samo voće i malo voćnog šećera“, varate se. Naime, većina voćnih sokova radi se od koncentrata voća, a ne pravog voća. Nažalost, voćni šećer je nezdrav i štetan poput običnog šećera, a osim velike količine šećera, voćni sokovi su često kalorijske bombe.

Dakle, pogledajte naljepnicu na ambalaži i ako su navedeni šećer, fruktoza, glukoza i drugi šećeri, radije nemojte kupovati taj sok.

Instagram/@juiceuniversity

Pahuljice

Pahuljice se, skoro uvijek, reklamiraju kao zdrav doručak, što do određene granice i je istina. Nekoliko studija pokazalo je da pomažu u gubitku kilograma, no većina ljudi ne zna da su pahuljice 'pretrpane' nutrijentima. A previše bilo čega obično nije dobro. Prevelike količine nutritiva mogu dovesti do kratkoročnih, ali i dugoročnih zdravstvenih problema, pa čak i smrti.

Previše vitamina A povezuje se s oštećenjima jetre, abnormalnosti kostiju i gubitkom kose, a previše cinka može naštetiti imunosnom sustavu.

Instagram/@fitbakeryit

Jogurt

Svrstavamo ga u dijetalnu prehranu jer je bogat kalcijem, proteinima, probioticima i siromašan kalorijama. Većina jogurta koji se nude u dućanima sadrže previše šećera koji mogu dovesti do dijabetesa te do problema sa srcem i bubrezima. Samim time jogurt, umjesto da pomogne s mršavljenjem, može imati potpuno suprotan učinak.

Osim unosa previše šećera, neograničene količine jogurta mogu rezultirati i pretjeranim unosom kalcija, vitamina A i probiotika. 

Instagram/@wellandgoodeats

Kava

Kava je dobar izvor antioksidansa koji pomažu u gubitku kilograma i usporavaju starenje. Svježa, organska, visokokvalitetna kava dokazano poboljšava koncentraciju.

Međutim, prema nekim istraživanjima kava povećava rizik od osteoporoze, povećanja kolesterola i bolesti srca. Neka istraživanja pokazala su da smo izloženiji stresu što više kave pijemo jer kofein potiče proizvodnju kortizola, adrenalina i noradrenalina, odnosno hormone stresa. Stres povećava šanse za srčana oboljenja, astmu i promjene raspoloženja.

Instagram/@vanillyakokusu

Tjestenina

Ugljikohidrati u tjestenini odgovorni su za povećanje tjelesne težine, a ako ju se nekontrolirano konzumira može dovesti i do pretilosti te uzrokovati bolesti srca i dijabetesa.

Instagram/@mein_kuechengefluester