Može li vaš mozak uzrokovati "slomljeno srce"?

| Health |

Instagram/ @surfingmanny

Iako mislite da izraz "slomljeno srce" nije stvaran, istraživanja su pokazala da vaše srce zaista može biti oštećeno nakon nekog tužnog događaja.

"Bolest slomljenog srca" rijetko je stanje, također, poznato kao takotsubo sindrom, u kojem srce iznenada ne uspijeva u radu ili slabi.

Obično se javlja nakon stresnog ili emocionalnog događaja kao što je žalovanje, ali može se pokrenuti i velikim događajima kao što su vjenčanje ili novi posao.

Stručnjaci vjeruju da bi to moglo biti povezano s razlozima vezanim za mozak te sugeriraju da odgovor uma na stres igra ulogu.

Emocije se obrađuju u mozgu pa je moguće da bolest potječe iz mozga s utjecajem odozgo prema dolje na srce. Znanstvenici vjeruju da bi to moglo biti povezano s povišenim razinama hormona stresa, poput adrenalina. Ova bolest ima slične simptome kao i srčani udar, uključujući otežano disanje i bol u prsima, ali je uzrokovana blokiranim krvnim žilama, a ne  blokiranim arterija.

Neki se od sindroma slomljenog srca oporavljaju danima, tjednima ili mjesecima, ali u nekim slučajevima on može biti smrtonosan.

Točnog objašnjenja ove bolesti još uvijek nema , ali kardiomiopatije se često previdi i potrebno je obratiti pozornost na utjecaj našeg mozga i osjećaja na bolesti srca.