Loše navike koje dovode do viška kilograma

| Health |

Pixabay

U modernoj prehrani sve su češće navike koje dovode do viška kilograma, ako obratite pažnju i promijenite ih - sigurno ćete postati zdraviji i sretniji.

"Zdravi" prehrambeni proizvodi su preplavili tržište posljednjih godina i svi obećavaju nevjerojatan gubitak kilograma, a svakog dana se objavljuju nove striktne dijete.
Hrana i dijete koje promoviraju celebritiji su nam konstantno pred očima i nude nam "brzo rješenje". A tu su i tekstovi o "super hrani" koji nas samo još više zbunjuju.

Deset najčešćih grešaka koje svi pravimo:

Preskakanje obroka
Neki ljudi preskaču obroke jer se trude izgubiti kilograme, dok se drugi trude ispuniti rokove na poslu i zbog toga ne stignu jesti.
Preskakanje doručka ili ručka može utjecati na koncentraciju i smanjiti nivo šećera u krvi. A sve ovo vas može navesti da grickate nezdravu hranu ili ispijate prekomjerne kave i energetska pića.
Ako se malo svjesnije odnosite prema jelu i koristite vrijeme za redovne obroke, održat ćete nivo energije tijekom dana. Što znači da bi trebalo da odvojite vrijeme za hranu - prije posla navijte alarm malo ranije i doručkujte ili organizirajte svoje vrijeme za hranu tako da ona bude prioritet.

Strah od ugljikohidrata
Na ugljikohidrate se često gleda kao na nezdravu grupu hrane.
Smanjenje unosa ugljikohidrata je korisna strategija koja pomaže u mršavljenju, ali istraživanja su pokazala da se, za malo duže vrijeme, skoro isti rezultati mogu postići držanjem tradicionalne dijete.
Umjesto da izbacite ugljikohidrate iz dijete, bolje je da izaberete neprerađene vrste i smanjite količinu šećera i drugih prerađenih žitarica u prehrani.

Prejedanje zdravom hranom
Grčki jogurt, orasi i ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog i kokosovog ulja su zdrave namirnice, ali njihov pretjeran unos uzrokuje debljanje. Neprerađena hrana u prirodnom obliku je uvijek najbolji izbor, ali morate biti oprezni kada su u pitanju veličine porcija. Posebno grickalicama treba pristupati sa pažnjom. Često se za njih kaže da su zdrave i bez glutena, ili organske, ali one su često pune šećera ili soli.

"Superhrana"
Izraz "superhrana" je marketinška fraza koja i nema neko značenje. Ova hrana je obično tako obilježena jer je bila fokus istraživanja vezanog za bolesti i sadrži veliki broj hranjivih sastojaka.
"Superhrana" sadrži veliku količinu antioksidanata kao što su vitamin C i flavonoide koji daju crvene i ljubičaste nijanse bobičastom voću.
Hrana nikad neće biti lijek za sve bolesti i uključivanje različite hrane u prehranu će učiniti da jedete sve što je vašem organizmu potrebno, posebno ako povećate unos voća i povrća.

Pretjerivanje sa „zdravim“ pićima
Industrija pića je ogromna i a tržište je preplavljeno proizvodima za koje se tvrdi da promoviraju različite aspekte zdravlja.
Sokovi su još uvijek popularni, ali često puni šećera. Sportska pića su popularna tijekom i nakon treninga, ali ispijanjem njih ćete povratiti sve kalorije koje ste tijekom treninga sagorjeli. Ona su također puna šećera - najčešće glukoze, koja može biti korisna za održati energiju, ali ne i tijekom treninga u teretani.
Najbolje je piti vodu, a nju često možete začiniti ružmarinom, mentom, bosiljkom ili krastavcima.

Alternative za šećer
Ne postoji potpuno zdrava alternativa za bijeli šećer. To što su drugi zaslađivači poput meda i kokosovog šećera zdraviji, ne znači da s njima treba pretjerivati. Ne zaboravite da je sve to šećer i tijelo ga tretira na isti način, tako da svi oni imaju negativan utjecaj na tijelo ako se pretjeruje.
Upotrebu šećera možete smanjiti tako što ćete ga zamijeniti začinima koji su prirodno slatki, poput cimeta, oraščića, vanilije ili kokosa.

Bespotrebno izbjegavanje nekih grupa hrane
Veliki broj ljudi vidi hranu "bez glutena" kao zdravu. Također postoji trend isključivanja drugih grupa hrane iz svakodnevne prehrane - poput mliječnih proizvoda. Osim ako ste u maloj grupi ljudi koja ima različite alergije, intoleranciju ili patite od celijakije, onda ćete imati malo koristi od izbacivanja cijelih grupa hrane iz prehrane.
Izbacivanje cijelih grupa hrane može dovesti do nezdravog odnosa prema hrani. Hranjivi deficit u ovim dijetama se može izbalansirati drugim vrstama hrane, ali je bitno znati koju hranu bi trebalo jesti umjesto one koju ste izbacili.

Ne čitate etikete
Etikete na hrani su koristan izvor hranjivih informacija dizajniranih da vam pomognu da izaberete zdravo. Često hrana izgleda zdravo i obilježena je etiketama na kojima piše "malo masti", "bogato omega 3" i "bez glutena", ali ova hrana može biti puna šećera, drugih masti ili soli.

Fokusiranje na kalorije
Kalorije su koristan način za praćenje unosa hranjivih sastojaka u organizam, a to je još i olakšano etiketama na hrani. Međutim, ne broje se sve kalorije jednako. Bitno je fokusirati se odakle one dolaze i kako ih organizam prerađuje, jer mogu različito utjecati na glad i hormone.
Najbolje je imati tri obroka neprerađene hrane u najprirodnijem mogućem obliku, tako ćete najbolje organizirati prehranu a da se ne fokusirate na kalorije.

Pretjerano grickanje
Postoji mnogo teorija o najboljem načinu da jedete, a na pravljenje mnogo malih obroka tijekom dana se često gleda kao na dobar način da metabolizam stalno radi.
Tijelo ne morate non-stop hraniti i postoji malo dokaza koji podržavaju priču da je ovo efektivan način održavanja kilaže.
Grickanje otvara vrata ka prejedanju i može biti nezgodno ako vodite zauzet život. Držite se tri hranjiva obroka svakog dana, a grickajte samo ako ste zaista gladni te odaberite neke prirodne grickalice poput voća, oraha, zdravih umaka poput humusa sa svježim povrćem.