Zdjela pahuljica se smatra zdravim doručkom, ali stručnjaci upozoravaju da pahuljice mogu znatno povećati razinu šećera u krvi.
Razina šećera u krvi se mijenja tijekom dana ovisno o aktivnosti, metabolizmu, hrani koju konzumiramo, ali naročito varira kod ljudi koji su doručkovali cornflakes, pokazuje studija Sveučilišta u Stanfordu.
Do ovog otkrića se došlo slučajno. Stručnjaci su zapravo testirali novi uređaj za konstantno praćenje glukoze u krvi. Riječ je o malenom implantantu ispod kože koji podatke šalje na pametni telefon i tako daje dubinske uvide u to kako se razina glukoze mijenja tijekom dana.
U ispitivanju koje je trajalo četiri godine sudjelovali su zdravi pojedinci i oni sa dijabetesom , ukupno njih 57. Većina zdravih ljudi je imala visoku razinu glukoze. Iz tog razloga su istraživači izdvojili grupu od 30 ispitanika i stavili je na kontroliran režim prehrane. Ispitanici su doručkovali proteinsku čokoladicu, sendvič s maslacem od kikirikija i cornflakes s mlijekom. Iznenađujuće, posljednji doručak je najviše povećao razinu šećera u krvi. Čak 80 posto ispitanika je doživjelo porast glukoze nakon ovog naizgled jednostavnog doručka.