Kako izbjeći debljanje tijekom blagdana?

| Health |

Instagram/@tamara

Kada je u pitanju dobivanje na težini, tijekom blagdana, znajte da skoro svi muku muče s istim problemom.

Božić je sezona koja predstavlja predstojeću propast za vaše zdravlje i vaš struk.

Iako je istina da u ovo vrijeme konzumiramo više nezdrave hrane i pića no inače, to ne znači da je blagdansko debljanje neizbježno.

Promjene koje se događaju s vašim tijelom kada promijenite način prehrane gotovo su uvijek privremene. Osim toga, ako se ove godine odreknete mindseta sve ili ništa, iz blagdanske sezone možete izaći nasmijani.

U nastavku pročitajte naših 5 savjeta kako izbjeći blagdansko debljanje.

1. Izbjegavajte 'cheat day'

Prihvaćanje pristupa i razmišljanja o danima u kojima ćete kršiti svoj svakodnevni plan prehrane i konzumirati nezdravu hranu najbrži je način da dobijete višak kilograma, posebno u vrijeme blagdana.

Opasnost leži u tome što ste za vrijeme blagdana podložniji pretvaranju tog jednog cheat dana u cijeli cheat mjesec.

Zato ostanite snažni i pratite svoj uobičajeni plan prehrane.

2. Isprobajte pristup 80/20

Ovaj pristup prehrani naglašava da je 80% hrane koju jedete zdrava hrana, koja uključuje hranu koja je bogata hranjivim sastojcima, poput lososa i bobica, a ostalih 20% mogu se sastojati od stvari koje nisu super-zdrave, primjerice kokice, variva ili alkohol.

Važno je znati da uskraćivanje i ekstremi ne djeluju.

3. Vježbajte

Svakodnevni unos veće količine kalorija možete poništiti dodatnim danom ili dodavanjem brzog 10-minutnog HIIT vježbanja na kraj bilo kojeg drugog treninga poput pilatesa, joge, treninga otpornosti itd.

4. Razlikujte zdrave i nezdrave snackove

Snack hrana  su stvari poput kukuruznog čipsa i kokica koji, tehnički, još uvijek ne spadaju u zdravu hranu i kao takvi bi trebali biti programirani u odjeljku od 20% ili odjeljku za poslastice vaše prehrane.

Umjesto njih možete jesti zdrave snackove poput čipsa od jabuka ili neke druge dijetalne proizvode koji neće u rizik dovesti vaše debljanje.

5. Pokušajte ne pretjerivati s pićem

Kad je režim održavanja tjelesne težine u pitanju, umjerena konzumacija alkohola je u redu jer određeni alkoholi poput crnog vina, viskija i tamnog piva zapravo mogu pomoći zdravlju srca i ukloniti amiloidni plak povezan s Alzheimerovom bolesti.

No, nemojte pretjerivati s pićem jer ono je kalorično pa bi se trebali držati pravila da konzumirate najviše četiri do šest pića tjedno.