Kako do vitamina D zimi?

| Health |

Pixabay

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina za naš imunološki sustav.

Iako je malo teže doći do njega u zimskim mjesecima, ne smijemo zaboraviti da je vitamin D jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje našeg organizma i obranu od koronavirusa.

Vitamin D se apsorbira iz sunčeve svjetlosti, no, s obzirom na to da trenutno više ima oblačnih i tmurnih dana nego sunčanih, potrebno je da se ljudi snalaze i na druge načine, a jedan od njih je i prehrana bogata vitaminom D.

Suplementi su nešto čemu se većina okreće, ali najzdraviji način za unos vitamina D su namirnice bogate istim.

U nastavku vam donosimo 4 namirnice bogate vitaminom D koje bi trebali češće konzumirati.

Jaja
Ne treba pretjerivati s konzumiranjem jaja zbog kolesterola, ali njihovo umjereno korištenje u prehrani nosi sa sobom brojne prednosti. Neki ljudi jedu samo bjelanca, ali time propuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u žumanjcima. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.

Tunjevina iz konzerve
Svi znaju da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Tunjevina iz konzerve sadrži u sebi vitamin D, a kao što je poznato, možete je kombinirati s tjesteninama, pripremiti je s povrćem kao salatu ili čak može obogatiti bilo koja druga zanimljiva glavna jela.

Sardine
Još jedna riba iz konzerve koja je pristupačna i zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i spomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombiniranje uz brojna jela kao i tuna, a mogu biti poseban sastojak u ribljem gulašu.

Gljive
Zanimljivo je da nisu sve gljive bogate vitaminom D, nego samo one koje su tretirane visokom dozom UV svjetlosti. Svakako nećete pogriješiti ako u svoju prehranu uvrstite neku vrstu gljiva, ali provjerite deklaraciju kako biste znali koja je vrsta bogatija ovim vitaminom.