Kako bi trebala izgledati vaša prehrana?

| Health |

Instagram/@camilacoelho

Prehrana je iznimno važna za zdravlje, a ako ne unosite dovoljnu količinu vitamina i minerala povećavate rizik od raznih bolesti.

U nastavku pročitajte 6 univerzalnih savjeta nutricionista, koji će vam pokazati kako bi vaša prehrana, zapravo, trebala izgledati.

Hrana je osobna stvar

Prehrana utječe na naš organizam više od bilo kojeg drugog faktora, a savjeti za prehranu i trendovi prehrane ne djeluju na svakog čovjeka na isti način.

Naši geni određuju je li određena namirnica dobra ili loša za naš organizam.

Upravo zbog toga je jako važno pripaziti koje hranjive materije unosimo u određenim životnim razdobljima jer je jedino tako moguće osigurati dugačak i zdrav život.

Voće i povrće

Tri pojma objašnjavaju zašo je važno svakodnevno jesti pet porcija različitih vrsta voća i povrća: sekundarne biljne materije, balastne materije i prirodni vitamini.

Naime, istraživači su otkrili da sekundarne biljne materije štite od raka, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjuju štetu na stanicama.

Balastne materije imaju pozitivan učinak na funkciju crijeva te igraju važnu ulogu u izmjeni ugljikohidrata i masnoća.

Vitamini također sudjeluju u izmjeni materija u organizmu, a pošto ih naše tijelo ne može samo proizvesti, moramo ih unijeti putem hrane.

Kava je dobra za zdravlje

Kava je omiljeni napitak veliko broja ljudi, a iako  većina misli da je ona loša za zdravlje, to nije istina.

Naime, ako kavu konzumirate umjereno, ona nema štetnih učinaka na zdravlje.

Ona smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Više istraživanja pokazalo je kako kava smanjuje rizik od raka, prije svega od raka debelog crijeva, dojke i jetre.

Masnoće

Masnoće su jako bitan izvor energije za ljudsko tijelo.

Ako vas brine da ćete se udebljati ako jedete masnoće, ne brinite se jer je važno koje masnoće jedete, a ne unosite li ih.

Orašasti plodovi i avokado su izvor zdravih, nezasićenih masnih kiselina, a na umu bi trebali imati da bi se maksimalno 25-30% vaše dnevno unesene energije trebalo sastojati od masnoća.

Sol

Količina soli koju dodajemo jelima povezana je s dobrim okusom, a dobar okus tjera nas da jedemo još slane hrane.

No, pretjerana konzumacija soli dovodi do raznih oboljenja i zato bi drastično trebali smanjiti dnevni unos soli.

Bobice

Bobičasto voće je bogato vitaminima, mineralima, balastnim materijama te brojnim sekundarnim biljnim materijama.

Naime, bobice sadrže puno vitamina C i E, željeza i kalcija te zato jačaju imunitet i srce te podupiru rast kostiju, a zbog pektina pomažu u regulaciji probave.