Jeste li znali da možete pretjerati s konzumacijom proteina?

| Health |

Instagram/ @tammyhembrow

Proteini su najomiljeniji saveznik kada je u pitanju gubitak kilograma.

Stručnjaci često savjetuju da ako želite smršavjeti, povećate unos proteina.

Proteini se sastoje od aminokiselina, građevnih blokova mišića te su važan dio naše prehrane jer čuvaju, popravljaju i povećavaju mišiće.

No, kao što možete jesti previše svega, tako možete i pretjerati s unosom proteina.

Kao i sve druge namirnice, unos proteina bi se trebao ograničiti.

Preporučuje se da dnevno jedete 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, ali ako ste aktivni i redovito vježbate trebali biste povećati njihov unos na 1,2 do 1,7 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, a raspoređivanje unosa proteina tijekom dana pri svakom obroku najbolje je za sintezu mišićnih proteina.

U idealnom slučaju proteini bi trebali činiti četvrtinu vašeg tanjura pri svakom obroku, a trebali biste jesti namirnice poput piletine, puretine, te nemasnih izvora poput sira, grčkog jogurta i jaja.

Proteinima je potrebno više energije za probavu pa se zato osjećate puniji u odnosu na obrok koji sadrži ugljikohidrate.

Ako vam je cilj gubitak kilograma, ne biste trebali konzumirati više od oko 30 grama proteina tijekom obroka jer će vaše tijelo metabolizirati i pohraniti višak proteina kao masti.

U nekim slučajevima prekomjerno unošenje proteina može biti čak i opasno. Naime, visoko proteinska dijeta može naštetiti bubrezima, a ako patite od srčanih bolesti, proteini iz masnijeg ili prerađenog mesa mogu dovesti  do većih problema.

Manje ozbiljne nuspojave koje dolaze s prekomjernom konzumacijom proteina su neugodan osjećaj da ste se prejeli, problemi s probavom, odnosno zatvor, te problemi s gubitkom kilograma jer previše proteina sprječava ulazak u ketozu.

S jednim obrokom ne možete učiniti nepopravljivu štetu, zato imajte na umu da ako ponekad pretjerate s unosom proteina popijete više vode kako biste pomogli bubrezima da premještaju stvari i izbace dušik iz bjelančevina i vašeg sustava.