Jabuke čuvaju naše zdravlje

| Health |

Pixabay

Posebna studija pokazala je da oni koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih uopće ne jedu.

Izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Stručnjaci su analizirali kemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitokemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma - pluća, debelog crijeva i jetre.

Posebna studija pokazala je da oni koji jedu pet ili više jabuka tjedno imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih uopće ne jedu.

Jabuke su zdrave i zato što olakšavaju probavu. Ovo voće obiluje mnogobrojnim vitaminima i mineralima, limunskom i mravljom kiselinom te je prirodan izvor ugljikohidrata.

Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne. Značajna je i zbog toga što sprečava razvoj srčanih bolesti, regulira šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava tlak i sprečava gubitak tonusa mišića.

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Ako se oguli kora ostaje samo 2,1 grama pa je preporučljivo da se jede neoguljena jabuka.