
Đumbir stimulira organizam, dobar je antioksidans i antiseptik te čak pomaže i kod menstrualnih bolova. Donosimo vam recept za pravi zimski napitak s đumbirom.
Đumbir je jedan od najvažnijih začina indijske kuhinje s aromatičnim, osvježavajućim i nadasve pikantnim okusom. Potiče rad metabolizma, sagorijevanje masti te olakšava mršavljenje, a odličan je i za cjelokupno zdravlje, pogotovo u hladnim zimskim mjesecima kada su prehlade dio svakodnevice.

Neki od zanimljivih i nesvakidašnjih sastojak koje ovaj napitak sadrži su:
Kurkuma
Ovaj začin je vrlo sličan đumbiru i zove se žuti đumbir ili indijski šafran zbog žute boje. Kurkumin sadržan u korijenu ima antiseptički i protuupalni učinak, a već se dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Kardamom
Kardamom pripada đumbirskim biljkama, a poznat je po svojim eteričnim uljima koji imaju antiseptički, umirujući i protuupalni učinak na naše tijelo. Da bi se kompletan učinak kardamoma razvio, trebate ga kupiti u svježem obliku (kapsula oblik).

Sastojci:
200 ml vode
1 čajna žličica tamne kurkume
2 štapića cimeta
5 mahuna kardamoma
30 g svježeg đumbira
600 ml zobenog, bademovog ili rižinog mlijeka
2 prstohvata svježe mljevenog crnog papra
1 žlica lanenog ulja
1 čajna žlica meda
Priprema:
1. Prokuhajte vodu.
2. Ogulite đumbir i izrežite ga na tanke kriške.
3. Pomiješajte kurkumu, papar i kardamom, dodajte štapiće cimeta i đumbir te sve stavite u lonac s toplom vodom.
4. Kuhajte oko 8 minuta na srednje jakoj vatri.
5. Dodajte mlijeko te lagano zagrijte smjesu, a zatim maknite lonac s vrućine. Dodajte laneno ulje i zasladite s medom po volji.
6. Sve dobro promiješajte.
7. Nakon što izvadite štapiće od cimeta, mlijeko možete sipati kroz sito. Sastojci su još intenzivniji ako ih izblendate u blenderu. Tada vaše mlijeko ima gušću konzistenciju i sadrži još više vlakana.