Češnjak je poznat kao hrana, ali i kao lijek već više tisuća godina.
Ispitivanjima je ustanovljeno da češnjak sadrži oko 200 aktivnih tvari u koncentriranom obliku, a da ih najviše ima u lukovici, premda se u prehrani koriste cvijet, stabljika i listovi.
Ovaj prirodni lijek protiv gripe sadrži natrij, kalij, selen, kalcij, magnezij i, fosfornu kiselinu. Bogat je vitaminom C, D, B. Pun je antioksidanata i alicina - "ubojica" infekcija i upala.
Češnjak štiti od srčanih bolesti, smanjuje sintezu triglicerida u jetri, sprječava starenje i začepljenje arterija. Odličan je u izgradnji imuniteta, snižava krvni tlak i predstavlja prirodni antibiotik u borbi s prehladom i virusima.
Češnjak se može koristiti sirov, kuhan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja.
Iako ima jak miris, češnjak trebate jesti što češće jer je riznica zdravlja. Da bi neutralizirali miris češnjaka, grickajte zrna kave, list mente ili peršin.