Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao što ih ima avokado. Jedan avokado prosječne veličine sadrži oko 1000 mg kalija (dvostruko više od banane), gotovo 20 esencijalnih vitamina i minerala i čak 18 aminokiselina.
Ovo voće pomaže u regulaciji razine krvnog tlaka, održava zdravlje očiju i potiče regeneraciju stanica. Jako je dobar izvor vitamina B kompleksa, jača imunološki sustav i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti i infekcija. Visok udio vitamina C i E avokadu daje moćno antikancerogeno djelovanje.
Neki ljudi izbjegavaju avokado zbog visokog udjela masti. No, to su uglavnom mononezasićene masne kiseline koje pomažu u regulaciju razine kolesterola. Naime, svakodnevnim unosom avokada možete smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i povećati razinu dobrog (HDL) kolesterola. Ovo je prvi korak u prevenciji srčanih bolesti.
Avokado će vam pomoći i u regulaciji apetita jer ćete dulje zadržati osjećaj sitosti. Osim što je ukusan i smanjuje žudnju za grickalicama, stabilizira razinu šećera u krvi, a istovremeno ubrzava rad metabolizma.
Jedna je od rijetkih vrsta voća koja sadrži visok udio proteina. Jedan avokado prosječne veličine sadrži čak 4 grama proteina koji sudjeluju u izgradnji mišića, održavaju zdravlje kože, kostiju, krvožilnog sustava i vezivnog tkiva.
Avokado je jako dobar izvora vlakana, naročito dijetalnih, odnosno netopivih. Ova vrsta vlakana potiče rad probavnog sustava i smanjuje rizik od nastanka probavnih smetnji.