5 savjeta za poboljšanje zdravlja crijeva

| Health |

Instagram/@saskiateje

Inače poznata kao naš "drugi mozak", naša crijeva, i sve što u njima živi, imaju ogroman utjecaj na cijelo naše tijelo.

Od naše probave do mentalnog zdravlja, sve se svodi na mikrobiom koji se sastoji od tri bilijuna mikroba, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama.

Način na koji živimo ima velik utjecaj na naša crijeva, koja su osjetljivija nego što to možda mislite. Nedavno istraživanje otkrilo je da lijekovi, koje mnogi od nas redovito uzimaju, imaju puno veći učinak na naša crijeva nego što bismo mogli znati.

Naime, studija je pokazala da lijekovi na recept mogu promijeniti sastav bakterija u našim crijevima i ne samo da su to lijekovi poput antibiotika, već i određeni oblici antidepresiva, laksativa, inhibitora protonske pumpe, oralnih steroida i metformina te svi lijekovi koji se svakodnevno koriste.

Kako to utječe na nas? Samo su dvije posljedice bolesti, gadne crijevne infekcije i pretilost.

U svijetu u kojem se većina nas oslanja na lijekove kako bi pomogli svom zdravlju, ponekad, jednostavno, ne možemo izbjeći da nam taj proces ošteti crijeva. Ali, dobra je vijest da to možemo utvrditi i učiniti druge stvari kako bismo svoja crijeva održali u što boljoj formi.

U nastavku pročitajte 5 savjeta za poboljšanje zdravlja crijeva.

Uzmi probiotik

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, tzv. "dobre" bakterije, koji, primijenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Ako ste ikada uzimali antibiotike, doktor vam je preporučio da uz njih uzimate i probiotike jer oni pomažu mikrobiomu da se oporavi.

Jedite više vlakana

Za zdravlje crijeva uvijek se prvo preporučuje zdrava, uravnotežena prehrana. No, trebali biste osigurati da je jedete razne i različite izvore vlakana zato što oni pomažu zdravlju i raznolikosti mikrobioma koji vode ka zdravijim crijevima.

Jedite puno različitog povrća, voća, integralnih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Naspavajte se

Studije su pokazale da mikrobiom crijeva pomaže u reguliranju sna kao i našem mentalnom stanju, pa što je on zdraviji, to će vaš životni stil biti uravnoteženiji. No, dobar san je, također, važan  za očuvanje zdravog mikrobioma crijeva. Nedostatak  sna uzrokuje promjenu u strukturi zajednice mikroba.  Preporučuje se postavljanje granica oko spavanja s policijskim satom kako bi osigurali da dobivate dovoljno sna.

Upravljanje stresom

Ne čudi da stres uvelike utječe na zdravlje crijeva. Što smo više pod stresom, veća je vjerojatnost da ćemo imati upalna stanja crijeva i druge bolesti.  Uključite se u redovne svjesne prakse poput meditacije i vježbi disanja te obratite pozornost na disanje.

Pokrenite svoje tijelo

Vježbanje ne služi samo za stvaranje mišića, već pomaže i u smanjenju proizvodnje hormona stresa koji utječu na mikrobiom. Plus, studije su otkrile da redovito vježbanje može povećati raznolikost mikroba koji se nalaze u našim crijevima. Savjetuje se neki oblik svakodnevnog pokreta, čak i ako je to samo hodanje.