Gdje žive najsretniji ljudi na svijetu?

| Lifestyle |

Oni koji su u potrazi za srećom i zadovoljstvom u životu trebali bi krenuti na sjever Europe, ali i kloniti se zemalja kao što su Egipat te onih koje su najteže pogođene krizom u eurozoni. Podaci su ovo istraživanja koje je obavio Institut Earth prestižnog američkog Sveučilišta Columbia. Danska, Norveška, Švicarska, Nizozemska i Švedska su zemlje u kojima žive najsretniji ljudi, a istraživanje ih je obuhvatilo ukupno 156. Ruanda, Burundi, Srednjoafrička Republika, Benin i Togo, te svi narodi u subsaharskoj Africi, su najmanje zadovoljni svojim životima, navodi se u istraživanju.

Sjedinjene Američke Države su se našle na 17 mjestu ukupnog poretka najsretnijih, a ispred njih su Kanada (6), Australija (10), Izrael (11) Ujedinjeni Arapski Emirati (14) i Meksiko (16). U izvještaju je Velika Britanija navedena na 22. mjestu, a Njemačka na 26., Japan 43., Rusija 68. i Kina na 93. Ovo globalno istraživanje provedeno je između 2010. i 2012. godine. Konačni poredak Grčke, Italije, Portugala i Španije dramatično je pao zbog utjecaja krize u eurozoni, dok je pad u arapskim zemljama poput Egipta zabilježen zbog političke krize i nemira.

Angola, Zimbabve i Albanija su doživjele najveći porast osjećaja sreće stanjem u državi. Porastu zadovoljstva života u tim sredinama je doprinijelo i uspješno suzbijanje korupcije, navodi se u izvještaju.