Zašto bi trebali početi vježbati s utezima?

| Fit |

 

Instagram/@tammyhembrow

Za većinu nas vježbanje s utezima pravo je mučenje. 

Prostorije u teretanama u kojima se nalaze utezi većinom su rezervirane za mušku populaciju. Žene često govore kako ne vole vježbati s utezima jer od toga dobivaju nabijen izgled. No, posljednjih nekoliko godina treninzi s utezima doživjeli su porast popularnosti u ženskoj populaciji.

Ali, što se promijenilo i zašto?  Profesionalni treneri u teretanama vjeruju  da je to zbog  utjecaja visoko pozicioniranih žena u sportu koje široke mase gledaju kao uzore u svom fitness putovanju. Žene žele gurati svoja tijela do krajnosti kako bi dokazale da se i one možemo uzdići u sportu kao i muškarci.

Zahvaljujući sve većem prihvaćanju tjelesne raznolikosti, drugačije pristupamo vježbanju. Naš cilj više nije gubiti na težini, već se osjećati snažno i samouvjereno, u tijelu i u umu, a to je upravo ono što malo treninga s utezima može učiniti za vas. 

Dizanje utega nudi način održavanja kondicije i omogućuje da kontinuirano pratite svoje poboljšanje. Napredak u dizanju utega je nešto što samo vi možete, individualno, postići, a to obnavlja vaš duh i stvara ogromnu količinu unutarnjeg samoprihvaćanja i vjere u sebe. Podsjeća vas da ako nečemu posvetite, u potpunosti, možete ostvariti sve što poželite.

Daleko od stereotipnih glomaznih, preplanulih tijela koja su često povezana s dizanjem utega, ono zapravo ima transformativnu sposobnost za usmjeravanje tijela. Žene nemaju genetsku šminku , odnosno dovoljnu razinu testosterona da se stvore zbijene mišići, što znači da se grade izduženi, mršaviji mišići. 

Povećana mišićna masa uzrokuje brži metabolizma koji zauzvrat sagorijeva više masnoće. Bilo da radite čučanj, mrtva dizanje ili prešu s pritiskom, vježbe s utezima mogu poboljšati držanje, povećati gustoću kostiju i mišićnu snagu te definirati vaše udove i poboljšati cirkulaciju sretnih hormoni.

Nedavna studija pokazala je da trening s utezima povećava proizvodnju novih neurona, što dovodi do poboljšanja zdravlja mozga i memoriju.

Ako se u svojoj teretani osjećate zastrašeni čudnom kulturom u kojoj utege dižu samo muškarci, nemojte se sramiti pridružiti im se. A ako vam fali samopouzdanja da vježbe izvodite sami u muškom društvu, zaposlite privatnog trenera ili u teretanu dođite s prijateljicom.

I zapamtite, polovica muškaraca tamo, zapravo, ne zna što zapravo radi.