Vježbe koje će vam pomoći riješiti se bolova u vratu i leđima

| Fit |

 

Jačanje leđa je posebno važno za one koji provode puno vremena sjedeći za laptopom ili puno koriste mobitel. Za samo 25 minuta vježbanja dnevno možete ojačati mišiće na leđima i ispraviti neravnotežu mišića koja vas onemogućava da sjedite pravilno.

Potrebno je za svaki tip vježbe napraviti po tri seta. Svaki set radite po 40 sekundi, a nakon jednog završenog seta se odmorite 30 sekundi.

25 Min Lower Back Exercises for Lower Back Pain Relief Stretches for Lower Back Strengthening Rehab

Prvu vježbu počinjete tako što ćete se spustiti na koljena i ruke. Koljena vam trebaju biti ispod kukova, a ruke ispod ramena. Lijevu ruku stavite iza glave. Desna ruka treba da vam bude na tlu dok okrećete torzo prema gore na lijevu stranu. Dok to radite udahnite, a na vrhu gdje treba da ostanete nekoliko sekundi zadržite dah i izdahnite dok se vraćate u prvobitnu poziciju. U prvobitnoj poziciji također ostanite nekoliko sekundi, do pet i ponovite pokret 10 puta na obje strane.

Drugu vježbu započinjete tako što ćete leći na trbuh s ispruženim nogama. Ruke treba da vam budu ispod lica. U isto vrijeme treba da podignete noge, a rukama da napravite pokret kao da plivate te da ih zadržite uz tijelo dlanovima prema sebi ne dodirujući se. Ovaj položaj držite otprilike šest sekundi prije nego što spustite noge, prsa, ruke i glavu u prvobitni položaj. Ponovite 10 puta.

Za treću vježbu vam treba elastični pojas koji ćete postaviti ispod nogu. Trebate biti u stojećoj pozi nagnuti prema naprijed tako da vam je trup paralelno s podom. Krajeve trake držite rukama okrenutim prema unutra. Udahnite i dok izdišete krajeve trake povlačite tako da povijate laktove prema gore. Pokušajte napraviti što više ponavljanja za 40 sekundi.

Sljedeća vježba je slična. U istom ste stojećem položaju s trupom nagnutim paralelno s tlom. Ovaj put krajeve trake trebate povlačiti prema gore, ali ne savijati laktove. Pokret rukama treba izgledati kao da letite, a vježbu ponovite što više puta u 40 sekundi.

Peta vježba zahtijeva da sjedite pod pravim uglom. Ispod stopala postavite rastezljivu traku, a krajeve trake držite rukama. Udahnite. Kada izdahnete, povucite jedan kraj trake do tijela tako da vam se ruka savije u laktu, zatim uradite isto i s drugom rukom. Dok povlačite ruku, zglob trebate okrenuti prema vani. Kada se vraćate u prvobitni položaj udahnite, a lakat okrenite prema unutra. Za 40 sekundi ponovite ovo što više puta.