U koje vrijeme trebate jesti da biste smršavjeli?

| Fit |

 

Instagram/@thefashionfraction

Ravnoteža između debljanja i gubljenja kilograma u najvećoj mjeri ovisi o onome što jedete i o tome koliko ste fizički aktivni, ali mnogi zapostavljaju jedan jako važan faktor.

Studija koju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Nashvilleu u SAD-u, ustanovila je da nije važno samo koliko kalorija unosite, nego i da vrijeme u koje ih unosite određuje koliko ćete od tih kalorija uspjeti sagorjeti.

Vaš biološki sat i san utječu na to na koji način vaš organizam obrađuje hranu pa se efektivnost u sagorijevanju masti mijenja ovisno o dobu dana. Ritam vašeg tijela je programiran sagorijevati kalorije tijekom spavanja pa kada preskočite doručak i umjesto toga jedete kasno navečer, odgađate sagorijevanje masti.

Istraživači su nadgledali metabolizam sredovječnih i starijih osoba u laboratorijskim uvjetima tijekom dvije sesije u trajanju od 56 sati. U svakoj od sesija, ručak i večera su služeni u isto vrijeme, u 12:30 i 17:45 sati, ali se vrijeme trećeg obroka razlikovalo. Nekima je davan doručak u 8:00 sati, dok su drugi dobivali podjednako hranjiv obrok u 22 sata, a tijekom noći obje grupe provodile su isti broj sati u spavanju.

Iako se količina obroka ni aktivnost subjekata nisu razlikovali, ispostavilo se da su oni koji su jeli kasno navečer sagorijevali manje masti nego oni koji su treći obrok imali ujutro.

To je istraživače dovelo do zaključka da vrijeme obroka tijekom dana značajno utječe na to koliko ćemo kalorija sagorjeti, a koliko skladištiti zbog čega su još jednom istaknuli važnost doručka.