Trebate li doručkovati prije kardio treninga?

| Fit |

 

Postoje različita mišljenja i obrazloženja zašto treba ili ne treba raditi kardio na prazan želudac. To se često odnosi na ljude koji se probude i vježbaju prije doručka.

Intermittent fasting postaje sve popularniji način prehrane zbog dugog popisa zdravstvenih koristi kao i zbog boljeg upravljanja težinom i smanjenog rizika od bolesti. No, mnogi se pitaju je li pametno postiti prije vježbanja i imamo li koristi od takvog treninga.

Kardio na prazan želudac znači kardiorespiratornu vježbu koju izvodite, a da prije toga niste ništa jeli. To se često odnosi na ljude koji se probude i vježbaju prije doručka.


Potrebno je oko četiri do pet sati da u potpunosti probavimo obrok. Dakle, nakon obroka, moralo bi se čekati minimalno četiri sata kako bismo imali koristi od cardija na prazan želudac.

Prilikom vježbanja u stanju posta, tijelo se mora osloniti na iskorištavanje vlastitih masti za dobivanje energije pa mnogi ljudi vjeruju da bi kardio da prazan želudac mogao biti efikasniji u smanjenju tjelesnih masnoća. No, to nije nužno točno.

Trčanje na prazan želudac može nam pomoći izgubiti 300 kalorija, ali ako dođemo kući i pojedemo obrok od 800 kalorija, zapravo nismo ništa izgubili. Sagorijevanje masti ne znači gubitak tjelesne masti.

Onima koji pokušavaju sagorjeti masnoću i smršavjeti, kardio na prazan želudac može biti učinkovit. No, on možda neće biti ništa više učinkovitiji nego kada jedete i vježbate.