Koliko vježbanje je zapravo previše?

| Fit |

 

Instagram/@morganstewartsport

Ponekad je više vježbanja zaista bolje. Kao na primjer kad se spustite na pod s namjerom da napravite još 10 trbušnjaka, ali napravite samo 2 i odustanete. Ili kada izađete vani s namjerom da odete trčati, ali se okrenete i vratite kući prije nego uopće dođete do kraja ulice. U sličnim situacijama, bilo bi bolje da se jednostavno više potrudite i pružite svom treningu priliku.

Možda svakodnevni treninzi zvuče kao najzdravija stvar na svijetu, no nije baš tako. Svakako je poželjno vježbati, ali pretjerivanje vas može previše iscrpiti.
Pretjerivanje u vježbanju nije mit i može biti prilično opasno. Ako ne dozvolite tijelu odmor od treninga, to može imati više štete nego koristi.

U nastavku vam donosimo 3 znaka da trenirate previše i da trebate malo usporiti.

Česte promjene raspoloženja

Nije nikakva tajna da se vježbanjem oslobađa endorfin koji poboljšava raspoloženje i čini vas sretnim. No, pretjerano vježbanje može imati i obrnut efekt. Vježbanje može utjecati na hormone stresa. Rezultat toga je hormonski disbalans, a samim tim i česte promjene raspoloženja i nervoza.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem mogu biti rezultat previše vježbanja jer se organizam pretjerano napreže kako bi osigurao dovoljno energije za tijelo. Sve to može biti uzrok osjećaja nemira zbog kojeg duže vremena ne možete zaspati.

Stalno ste žedni

Ako ste žedni i nakon što ste popili vode, velike su šanse da pretjerujete u vježbanju. Ako trenirate svakodnevno, neprestano se razbijaju mišići kako bi se oslobodila energija. To dovodi i do dehidracije tijela, zbog čega vam je potrebno više vode.