Koliko trebate hodati svaki dan kako bi smršavjeli?

| Fit |

Trčanje je odlična forma treninga koju treneri često preporučuju, ali ono nije potpuno neophodno jer sličan kardio trening možete obaviti hodanjem s obzirom na to da se neki oblici hodanja smatraju dobrim načinom za sagorijevanje kalorija.

Ako želite zamijeniti trčanje hodanjem, obratite pažnju na frekvenciju hodanja. U početku pokušajte hodati dva do pet puta tjedno. Obratite pažnju na vašu formu i prilagođavajte se njoj.

Ako ste već jako aktivni, možete prakticirati hodanje pet i više puta tjedno. Hodajte brzim, a ne ležernim tempom ako želite rezultate. Vrijeme je važan faktor u ovoj formi treninga te se ne smijete forsirati, ali u isto vrijeme ne smijete ni hodati previše laganim tempom.

Cilj neka vam bude 30-90 minuta žustrog hoda većinu dana u tjednu. Ovisno o vašem rasporedu, neke dane u tjednu možete hodati 30-ak minuta, a u danima kad imate više slobodnog vremena „potegnite“ vremenski dulje. Cilj neka vam bude da tjedno prehodate barem 150 minuta.

Brzina hoda bi trebala biti oko 60-70 % vaših maksimalnih srčanih otkucaja. Jednostavnije, ovo je brzina hoda tijekom koje ubrzano dišete, možete razgovarati, ali ne možete pjevati.

Iako ćete u početku zacijelo trebati raditi kraće pauze, cilj neka vam bude da hodate u komadu barem 30 minuta žustrim hodom. U ovom vremenskom periodu trebali biste prijeći 2,5-3,3 kilometra ili napraviti 3000-4500 koraka.

Važno je znati da se prije treninga uvijek potrebno zagrijati, a poslije ohladiti. Zagrijavanjem ćete svoje tijelo pripremiti za napore koji slijede, a istezanje će spriječiti upalu mišića i ubrzati proces oporavka.