Kettlebell je jedina sprava koja vam je potrebna za trening cijelog tijela

| Fit |

Instagram @saskicollection

Vježbanje cijelog tijela uz pomoć kettlebella postaje sve popularnije.

Društvene mreže preplavljene su videima poznatih fitness influencera kako vježbaju s kettlebellom. Zašto su takve vježbe toliko popularne?

Kettlebell datira još iz drevne Grčke, ali prvi stvarni dokazi o njemu pojavljuje se  1704. kada se u ruskom rječniku pojavila riječ " girya ", ili kettlebell.

Prvobitno  su ih koristili za vaganje robe na tržnicama, sve dok se nisu razvile vježbe kettlebell-a kojima se pokazivala snaga.

Ako bi trebali kupiti samo jedan komad opreme s kojim bi trenirati kod kuće, to bi trebao biti kettlebell. On je fantastičan alat za treniranje cijelog tijela koji vam omogućuje da stalno mijenjate svoju rutinu kako vam ona ne bi dosadila.

Kako izgleda vježbanje s kettlebellom za cijelo tijelo?

Ovaj jednostavan krug uključuje pet jednostavnih vježbi koje se izvode po 45 sekundi do jedne minute, jedna za drugom, u 3 do 5 serija između kojih imate po minutu odmora.

U nastavku pročitajte kako izgledaju te vježbe.

Kettlebell ljuljačka

Ova vježba služi za ramena i gluteus.

Započnite tako što ćete kettlebell postaviti na pod između vaših stopala, koja bi trebala biti postavljeni u širini ramena. Zakačite se za bokove, primite kettlebell i gurajte ga naprijed-natrag između bedara.

Tako ćete ojačati svoju jezgru, ali budite oprezni da svoje lopatice povučete prema unutra dok kettlebell gurate prema naprijed sve dok ne bude oko visine vaših ramena. U svakom trenutku trebali biste se osjećati pod kontrolom.

Kettlebell žičara

Ova vježba ojačava potkoljenice, gluteus i kvadriceps.

Izvodi se tako da stojeći skupljenih nogu, objema rukama čvrsto držite kettlebell tako da visi uz bedra. Održavajući težinu u obje pete i u svojoj jezgri, polako se nagnite prema naprijed spuštajući trup.. Jednom kada vam je torzo paralelan, pustite kettlebell da visi. Održavajući ravnotežu, polako se vratite u početni položaj. Vježbu izvodite polako i odmjereno.

Kettlebell čučnjevi

Ova vrsta čučnjeva ojačava noge, gluteus i  biceps.

Stojeći raširenih stopala i nožnih prstiju okrenutih prema van, objema rukama primite kettlebell i spustite se u duboki čučanj, pauzirajući u trenutku kada su vam bedra paralelna s podom te se zatim vratite u početni položaj.

Dijagonalno podizanje kettlebella

Ovom vježbom trenirate noge, gluteus, ruke, ramena i trbušnjake.

Stanite raširenih nogu i ruku, s kettlebell-om na podu između noga.U jednu ruku primite kettlebell, a drugu ispružite paralelno s ramenima. Zatim kettlebell podižite iznad glave pazeći da ne iskrivite zglob te ga vratite se na zemlju. Pokušajte i sa suprotnom rukom i ponavljajte s po 2 podizanja svakom rukom.