Je li bolje trčati na prazan želudac ili poslije doručka?

| Fit |

Ljubitelji trčanja često se pitaju je li bolje trčati na prazan želudac ili nakon obroka. Istina je zapravo da ne treba činiti ni jedno ni drugo, a u nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta što vam treba prije treninga.

Ako ste nekad trčali nakon doručka, vjerojatno ste otkrili kako to nije baš najbolja ideja. Hrana u kombinaciji s napornim treningom obično donosi grčeve, u najboljem slučaju, ili velike muke u najgorem slučaju.

Vježbanje nakon konzumiranja hrane teško pada većini ljudi, ali i trčanje na prazan želudac također može biti naporno. Što biste onda trebali raditi?

Insstagram/@and_save

Ako planirate trčati duže od 60 minuta ili raditi intenzivni trening na potpuno prazan želudac, moglo bi vam se dogoditi da se osjećate usporeno.

Puno hrane u želucu je recept za mučninu i povraćanje. Čak i ako se niste prejeli, postoji velika šansa da će vam biti prilično teško trčati nakon doručka. Tijekom probave, krv se preusmjerava prema vašem digestivnom traktu i dalje od radnih mišića, u ovom slučaju vaših nogu. To može učiniti svaku vježbu puno težom.

No, ako krenete trčati na prazan želudac, manja je vjerojatnost da ćete nastaviti redovno trenirati. Čak biste mogli imati i vrtoglavicu. Da stvar bude još gora, trčanje bez odgovarajućeg obroka povećava razinu hormona stresa u tijelu koji može privremeno oslabiti vaš imunološki sustav i učiniti vas podložnijima virusima i bakterijama.

Ako pokušavate smršaviti, trčanje na prazan želudac povećava količinu masnih kalorija koje sagorijevate, ali to ne znači i brže mršavljenje. Kad trčite, sagorijevate i ugljikohidrate i masti. Uz malo ugljikohidrata, možete usporiti vaš metabolizam nakon trčanja pa je bolje nešto pojesti i nakon dva sata otići na trčanje.

Pripazite da vaš obrok bude bogat ugljikohidratima i proteinima, kao što su jaja s tostom, jogurt s voćem i žitaricama ili zobena kaša s mlijekom, voćem i orašastim plodovima.

Ako planirate trčati pola sata do 40 minuta, najbolje je da prije treninga pojedete oko 100 kalorija - jednu bananu, šaku žitarica ili krišku tosta, a nakon trčanja možete pojesti ostatak doručka.