Evo zašto muškarci lakše nastavljaju sa životom nakon prekida

| Lifestyle |

Stereotipne stavove o spolovima pronalazimo u izobilju u raspravama o heteroseksualnim odnosima, ali postoje ozbiljni znanstveni dokazi koji ukazuju na to da kada je u pitanju prekid romantične veze, muškarci i žene poprilično različito reagiraju. Ako ste ikada bili povrijeđeni od strane bivšeg koji je nastavio sa život prije nego vi, stručnjakinja za međuljudske odnose i govor tijela Katia Loisel ukazuje na nove dokaze koji objašnjavaju zašto se to događa i, još važnije, što to znači.

"Muškarci češće nego žene koriste distrakcije ili uskraćivanje kao mehanizam obrane u svjetlu stresnog događaja kao što je prekid. To može značiti uskakanje ravno u neobavezne avanture ili ponovno u vezu", rekla je Loisel. "Tako istraživanja pokazuju da žene češće ostaju u celibatu unutar određenog vremenskog razdoblja nakon prekida, dok muškarci češće ulaze u seksualne odnose nakon prekida."

Njezini su komentari u skladu sa studijom iz 2015. godine s Birmingham Universityja, gdje su dokazali da žene osjećaju više akutne boli nakon prekida. "Jednostavno rečeno, žene su u stanju uložiti daleko više u odnos nego što su muškaraci", kaže znanstveni suradnik Craig Morris. Njegova studija koja je uključivala više od 5000 sudionika sugerira da muškarci osjećaju emocionalnu bol povezanu s prekidom, ali je drugačije interpretiraju - oni osjećaju da se moraju ponovno početi natjecati i zamijeniti ono što je izgubljeno.

Ako je vaš bivši počeo ponovno izlaziti, Loisel kaže da to ne znači da se oporavio od prekida brže. "Uskakanje ponovno u vezu ili povremeni odnosi s drugim ženama oslobađaju opojnu mješavinu neurotransmitera i hormona, uključujući dopamin, serotonin i norepinefrin, koji se naoko (i privremeno) ublažuju tupu bol tuge", objašnjava Loisel. Zato se nemojte živcirati kada vidite sliku svog bivšeg s nekim drugim. Ako vjerujemo znanosti, to ne znači da vas je prebolio.