Držite li svoje rajčice u hladnjaku? To i nije najbolja ideja...

| Lifestyle |

Rajčice

Ako sve svoje svježe namirnice raspakiravate ravno u hladnjak, nova studija sugerira da činite veliku pogrešku. Iako se temperature ispod nule obično koriste za produljenje života voća i povrća, istraživači sa Sveučilišta u Floridi otkrili su da držanje rajčica u hladnjaku čini daleko više zla nego dobra.

Studija, koja je objavljena u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences, pokazala je da rajčice pohranjene na hladnim temperaturama prolaze kroz nepovratna genetska oštećenja koja mijenjaju njihov okus. Ako ste se ikada zapitali zašto prekrasna rajčica s tržnice koja prvi dan ima tako dobar okus nakon par dana potpuno gubi svoju slast i postaje vodenasta? Hladnjak bi mogao biti odgovor.

Rajčice
Rajčice

Voditelj istraživanja Harry J. Klee rekao je za The New York Times da suptropsko voće ulazi u stanje šoka kada ga čuvamo temperaturi od 5°C, što je otprilike ista temperatura kakvu imamo u hladnjaku. Zato kada izvadimo rajčice iz hladnjaka kako bi se ugrijale, neki geni u rajčicama su se isključili i ostali isključeni. Rješenje? Promjena okusa kod rajčice događa se istog trenutka kada je ubrana, stoga ako imate tu mogućnost, posadite je sami. Inače, kupljene rajčice držite daleko od hladnjaka te ih držite u zdjeli na sobnoj temperaturi. Vaša salata je upravo postala puno ukusnija.

Zapečene rajčice punjene povrćem i ricottom
Zapečene rajčice punjene povrćem i ricottom