S pogledom na čarobnu fontanu i zagrebačke znamenitosti, Esplanadina terasa i ove godine postaje epicentar magičnog Adventa, pozivajući sve da osjete jedinstven spoj šarma, tradicije, vrhunske gastronomije i opuštenog blagdanskog ozračja.
Fooling Around je svoja vrata otvorio u četvrtak, 28. studenoga, a posjetiteljima će tijekom cijelog prosinca donositi vrhunski glazbeni program i događanja na otvorenom koji jamče odličan provod. Što se tiče gastronomske ponude, posjetitelji će moći isprobati razne specijalitete koje pripremaju neki od najboljih domaćih chefova i restorana. Ponuda hrane i pića će biti predstavljena na 10 kućica: Meneghetti, Esplanade Zagreb Hotel, JRE (Konoba Boba, LD Restaurant, San Rocco, Lemongarden),Noel, Institut za kobasice by Mate Janković, Mason Burgers & Stuff, Acrobat, Boogie Lab, GingleBells i Rakijarnica.
Poznati chefovi na najljepšoj terasi u gradu
Pomno birana jela koja spajaju tradiciju i inovativnost, preciznost i strast za sve posjetitelje Fooling Arounda pripremat će poznati i renomirani domaći chefovi, poput chefice Esplanadine kuhinje i Zinfandel’sa, restorana sa zelenom Michelinovom zvjezdicom, Ana Grgić Tomić, chef Mario Mandarić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, zatim okupljeni pod kapom Udruge Jeunes Restaurateurs: chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, chef Ante Udovičić iz sutivanskog restorana Lemongarden te chef Floriana Ružić iz restorana San Rocco iz Brtonigle. Njima se na kućici pridružio i chef Marko Gajski iz LD Restauranta na Korčuli.
Istarske okuse baštine na Esplanadu donosi chef Ante Miletić iz restorana Meneghetti, a ovoj impresivnoj postavi chefova pridružili su se i poznati chef Mate Janković sa svojim Institutom za kobasice, zatim kulinarski inovator, chef Ivan Zidar čiji se Mason Burgers & Stuff smatra jednim od pionira gourmet burger scene u Zagrebu, potom Boogie Lab, artisan pekarnica, restoran i brunch bar čija je kvaliteta osvojila i New York. Na Oleander terasi predstavlja se i Acrobat Dine Kušena koji će posjetitelje osim svojom selekcijom najprestižnijih internacionalnih vina i šampanjaca, oduševiti i biranim steakovima.
A da kako bi raznovrsnu gastronomsku ponudu ovogodišnjeg Fooling Around by Fuliranje pratila i jednako bogata i probrana selekcija raznih pića, vina, pjenušaca i zanimljivih koktela pobrinut će se Ginglebells, selekcija Tikveš vina, Rakijarnica i Esplanadin talentirani koktel-majstor i F&B Service Manager, Vjenceslav Madić poznat kao Master Kishoni.
Street food senzacije
Chefica Ana Grgić je za ovogodišnje izdanje Fooling Around-a osmislila fantastičnu street food ponudu od koje rastu zazubice, a na jelovniku se posebno ističe suhi buncek sa zeljem koji je Ana zapakirala u slasnu tortilju, a okuse zaokružila domaćom kremom od hrena i začinskog bilja, uz to će na svojoj kućici nuditi i neodoljive fileke s pancetom, upotpunjene sa začinskim biljem i parmezanom. Ljubitelji svježe ribe moći će isprobati svježe sardine iz Jadranskog mora, očišćene i pržene u panko mrvicama sa zdravim twistom. Tu je i slastan juneći burger obogaćen marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom, kremastim umakom sa senfom i hrskavom rikolom. S obzirom na golemu potražnju proteklih godina, Ana je ove i godine u jelovnik uvrstila poznate krokete u kojima je ovoga puta spojila kulen s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom. Adventski street jelovnik ne bi bio potpun bez najpoznatijeg Esplanadina klasika koji obožavaju svi naraštaji – vrućih štrukli, punjenih svježim kravljim sirom i zapečenih s vrhnjem. Esplanadina kućica i ovoga puta nudi delicije svojih slastičara: čokoladni mousse sa začinima uz dodatak višnje kuhane u vinu i žele od višnje, vrući crumble od brusnice, aromatiziran narančom i đumbirom s kremom od javorovog sirupa i vanilije, te jabuku kuhanu u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta s kremom od oraha, umakom od vanilije i karamel umakom.
Meneghetti Wine Hotel & Winery u svojoj ponudi imaju jelo pod nazivom Tartarissimo (goveđi tartar, sourdough foccacia i Veli Jože sir), kao i popularno blagdansko jelo Bakalar in Bianco (bakalar, vučeno tijesto, umak od rajčice i kokosa), Dolce Vitu (mortadella, buratta, bundeva, tostirana sourdough focaccia), Maiale Rustico (trgana svinjetina, pesto od bosiljka, kajmak, pecivo) i Panettone s kremom od vanilije. JRE kućica koja na Fooling Aroundu ima čak četiri chefa i restorana s autorskim jelima, kao i gostovanja pojedinih JRE chefova tijekom prosinca. U ponudi imaju zanimljivi Yakitori od kozica uz kremastu juhu od češnjaka, dimljene paprike i kruha s herbal uljem, te Glazirani kupus na otvorenoj vatri, domaći hummus i prah od rozog đumbira. Osim toga, izvrstan Svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa i umakom od poriluka i juiceom, ali i moćne Ćufte sa salsom i spumom od krumpira. Chef Mario Mandarić iz Noela na najelegantniju adventsku lokaciju donio je jelo iz jesenskog jelovnika: Roe Deer Ragu with Stout Beer & Yeast pružajući tako mnogobrojnoj publici na Oleander terasi priliku uživanja u jednom slijedu iz menija pod Michelinovom zvjezdicom. Uz ragu, na Fooling Aroundu chef Mario Mandarić u suradnji s Ivanom Temšićem predstavlja još brojna prepoznatljiva jela s vlastitim potpisom, ali i sjajnu ponudu koktela.
Teško je i zamisliti Advent bez kobasica, stoga je vas na Fooling Around-u očekuje i dobro poznati Institut za kobasice by Mate Janković koji nudi brojne klasike, ali i interesantne kombinacije poput debrecinke s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, kao i juneći šiš kobas sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom. Ljubitelje mesa i burgera očekuje kućica Mason Burgers & Stuff chefa Ivana Zidara koji se predstavlja sa svojim čuvenim burgerima, ali i drugim delicijama. Među ponuđenim jelima nalazi se Špaleta s istarskim sirom, Butter burger (s tartufima ili bez), Dry aged burger, Pork belly s kimchijem i ananasom, Smash dog, sendvič s pečenom svinjetinom, a za desert riža na mlijeku u obliku arancina. Kad smo kod slastica, chef Mijo Volarević iz Boogie Lab-a na Esplanadi se predstavlja sa prefinim Apple Strudelom, ali i sourdough lasagnama s raguom, te lasagne carbonara.
Zavodljivi vrući kokteli s potpisom Vjenceslava Madića - Master Kishoni
Senzacionalni vrući kokteli koje potpisuje poznati Esplanadin koktel-majstor Vjenceslav Madić Master Kishoni već su osvojili posjetitelje Esplanade 1925 Lounge & Bara i manifestacije Fooling Around, a ove godine ugrijat će vas od glave do pete. Kishoni je za ovaj Advent osmislio čak šest novih koktela - Festive Esplanade bijelo kuhano vino dolazi s fantastičnom kombinacijom biranih vina i začina uz liker od bazge i dehidriranu limetu, dok se u Festive Esplanade crnom kuhanom vinu spajaju čak četiri odlična vina koja oplemenjuju začini, liker od crnog ribiza i dehidrirana naranča. Esplanade Fizz osmišljen je za ljubitelje džina i inačice Gin Fizz, a donosi osvježavajuće voćne i cvjetne okuse uz note crvenoga grejpa i bazge koje ovaj koktel čine savršenim u toploj varijanti. Čuveni klasik Mojito sada je u ponudi i kao topli koktel na bazi kubanskog ruma uz limetu, mentu i malo barmenske kreativnosti – tako jednostavan, a najbolji. Oleander je moderan elegantan koktel na bazi votke u kojemu se voćne note tropskog kraja odlično sljubljuju s cvijetom vanilije. Orient Express spaja okus slatkih marelica i svježih citrusa koji se isprepliću sa zimskim začinima.
Dašak Italije u Zagrebu
Osim u vrhunskim delicijama i pićima, posjetitelji Fooling Around by Fuliranje mogu uživati i u raznom dodatnom programu, kojem je glavni lajtmotiv sreća, odnosno Felicità. Čim stupe nogom na Oleander terasu, posjetitelje će ogrnuti osjećaj nehinjene sreće koju će u savršenom skladu donijeti elegantne dekoracije, tihi luksuz, intimna i jedinstvena atmosfera, te glazba. Ove godine uživa se u probranim talijanskim evergreenima, a u Veneciju će posjetitelje odvesti i organizirani bal pod maskama. Posjetitelje tijekom cijelog mjeseca očekuju i kreativni tematski partyji petkom, akustični nastupi talentiranih mladih glazbenika Vocales, te brojna iznenađenja koja će se postupno otkrivati. Za više informacija o programu, posjetite njihove Instagram stranice.
Čarobni blagdani i glamurozan doček Nove 2025. u Esplanadi
Ovaj raskošan hotel oduvijek je zauzimao posebno mjesto u srcu Zagrepčana te je tijekom godina postao omiljeno mjesto za obiteljska okupljanja, druženja u krugu prijatelja i partnera, božićne proslave i najglamurozniji doček Nove godine u gradu. Rezervirajte svoj smještaj u jednoj od raskošnih soba i apartmana s pogledom na zagrebački Advent, budite u centru zbivanja i prepustite se uživanju u kozmopolitskom ugođaju Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara uz božićni popodnevni čaj i selekciju malih zalogaja i slastica posluženih na etažeru, ugrijte se uz topli koktel i odličan punč ili kušajte slasni Esplanadin božićni kolač sa sušenim voćem i čokoladom. Ovog adventa okupite obitelj na tradicionalnom adventskom brunchu u Zinfandel'su – tijekom četiri nedjelje adventa očekuje vas čarobno blagdansko ozračje i izbor finih delicija uz klavirsku glazbu u pozadini i pjenušac za dobrodošlicu. Nazdravite blagdanima u šarmantnom božićnom ozračju Le Bistroa uz prigodna jela od bakalara i božićne slastice. Svečani dan Božića doživite u bajkovitoj atmosferi hotela Esplanade. A za najluđu noć u godini tu je veličanstveni doček u Smaragdnoj dvorani i Zinfandel'su uz crveni tepih, vrhunski pjenušac, večeru od šest sljedova, glazbeni program, kao i neizostavan dječji doček Nove godine – sve za glamurozan ulazak u novu i još bolju 2025. godinu.
Prepustite se svjetlucavom blagdanskom ugođaju ovog posebnog povijesnog hotela u srcu Zagreba koji sljedeće godine slavi svoj stoti rođendan. Pripremite se za čaroliju Adventa u Esplanadi, gdje svaki kutak sjaji posebnim blagdanskim sjajem, a nezaboravni trenuci čekaju baš vas!