Ako želite uštedjeti novac, ovaj trik morate znati

| Lifestyle |

Kako lukavo uštedjeti novac

Trošenje novca nakon obećanja samome sebi da ga nećete potrošiti univerzalan je problem s kojim se gotovo svaka odrasla osoba susreće barem jednom (tjedno). Svaka odrasla osoba može posvjedočiti da životni ciklus proračuna ide nekako ovako: potrošimo novac, osjetimo krivnju zbog potrošenog novca, izradimo proračun, obećamo si da nećemo izlaziti van spomenutog proračuna, kupimo salatu za ručak i ponovimo.

S obzirom da je gotovo svatko iznevjerio vlastiti financijski savjet u nekom trenutku, možemo se zajednički odlučiti da zaustavimo svoje suludo trošenje. The New York Times i novinar Carl Richards ima rješnje koje nam može ponuditi barem kad je u pitanju novac. Richards preporučuje da pričekate puna 72 sata prije donošenja odluke o kupnji te tako profitirate zbog inače nepoznatnog razmaka između podražaja i odgovora.

On citira austrijskog autora, neurologa i psihijatara Viktora Frankla, koji je jednom rekao da je "između podražaja i odgovora postoji prostor. U tom prostoru je naša moć da odaberemo naš odgovor." Prvi korak je iskorištavanje moći tog prostora znajući da postoji. Drugi korak je usavršavanje umijeća pauze. "Savjeti da koristite samo stvarne novce ili zaključate kreditne kartice veoma su korisni u tom pogledu... riječ je i o jednostavnom treningu zbog koje primijećujemo želje. Kakav je osjećaj kad želite nešto?" piše Richards. "Jedan od načina stvaranja spomenutog prostora je 72-satno pravilo."