8 trikova za održati seks u dugoj vezi

| Lifestyle |

Seks
Seks

Na početku svake veze, strast je tolika da se ne možete odvojiti od svojeg partnera ili partnerice, ali s vremenom koje prolazi u svakoj vezi dolazi do određene suše i nestašice. Svakome tko je u dužoj vezi ili braku poznata je činjenica da je teško održati redovan seks. Unatoč tome, pokazuje se kako neki ni nakon nekoliko desetaka godina braka s tim nemaju problema i imaju i više nego zdrave i redovite seksualne odnose i nagone. Naime, poznato je kako postoje neki generalni faktori koji održavaju seksualno uzbuđenje u vezama. Na primjer - ono što seks čini uzbudljivim je između ostalog rizik i iskušenje nečeg novog i do sada nepoznatog - samo pomislite koja je razlika kada s nekim vodite ljubav prvi i pedeseti put. Dugogodišnje veze zbog ponavljanja seksa i upoznatosti s osobom s kojom ste pate od nedostatka uzbuđenja vezanog uz seks. 

Većina nas je upoznata s činjenicom kako postoje dvije vrste seksa - onaj uzbudljivi, divlji, vatreni, od kojeg dobivate amneziju, ali i da taj prakticiramo samo na početku dugogodišnjih veza ili pak tijekom kratkoročnih jednonoćnih avantura koje se pak s druge strane vežu uz nemogućnost ostvarivanja kvalitetnih dugoročnih odnosa, straha od bliskosti, povezanosti i obaveza. Tu je i seks s osobama koje smo zaista zavoljeli, koji su nam istinski prijatelji, koji nas poznaju u dušu, seks s osobama s kojima se osjećamo sigurno, opušteno, blisko, ugodno i glupavo. U takvom seksu poznajemo osobu s kojom smo, poznajemo sve njegove mane, potrebe, želje i strahove. Strast i ljubav u ovoj priči pokazujemo odnosom, prihvaćanjem mana partnera i odanošću te raznim kompromisima dok nam seksualni čin nažalost polako postaje neki dodatak koji se rijetko događa. Razlika je što u kratkoročnim odnosima - seks je cilj, a dugoročnim cilj je odnos. Najbitnija stvar je da parovi to razumiju - činjenicu da se te dvije vrste seksa razlikuju. A sad na temeljima te ideje, donosimo osam načina za koje seksualni psiholozi kažu da su dobri kako bi pokušali održati seks u dugoročnim vezama. 

1. Pokažite svoju ranjivost jedno drugome

Pokazati ranjivost može biti vrlo teško, međutim, mogućnost da ljudima koji su nam izuzetno bliski pokažemo i svoje mane i postanemo ranjivi - poboljšava kvalitetu i dubinu naših odnosa. Naročito između intimnih partnera, sposobnost otkrivanja i prihvaćaju emocionalne ranjivosti otvara vezu. Što se ugodnije osjećamo u otkrivanju svojih ranjivosti svom partneru, to imamo iskreniju vezu što vodi do većeg stupnja intimnosti što znači i do više seksa. 

2. Pokušajte razumjeti sram vašeg partnera 

Iako slično onome gore, malo je drugačije - osim ranjivosti bitno je prihvatiti da se vaš partner s vremenom počeo sramiti nekih stvari. Naime - u svakoj vezi dolazi do opuštanja pa ste danas deblji nego kad ste započeli vezu, manje se depilirate, rjeđe perete zube, a sve to vaša druga polovica zna i iako joj zbog toga niste manje zanimljivi - vi počinjete misliti da jeste. No umjesto da to promijeniti - javlja se sram. Osim toga, s obzirom na to da se seksate sve manje i manje, vaš partner ili partnerica možda želi probati malo drugačiji seks što vam se srami reći i tako počinje gomilanje srama, straha i neugode između dvije osobe. Stoga je bitan iskreni razgovor i razumijevanje partnerovog srama. Zajedno poradite na problemima i iskreno razgovarajte o tome smanjuju li vašu seksualno želju novonastala težina ili neobični seksualni zahtjevi. 

3. Pokažite iskreni interes za ono što veseli vašeg partnera, unutar i izvan spavaće sobe 

Vaš partner mora znati da vam je važan kao osoba. Nekada se u vezama čini da je naš partner u vezi samo kako bi zadovoljio vlastite pobude pa se stoga nekad možemo osjećati iskorišteno. Potrudite se kako u svakodnevno životu, tako i u krevetu, saznati želje, ideje i pobude onog drugog. Saznajte što se onom drugom sviđa, a što ne voli i vaša veza će profitirati.

4. Začinite seks nečim novim i nepredvidljivim, čak i kada ga planirate

Seks ima tendenciju da postane ustajali, rutinski i predvidljiv stoga ohrabrite partnera da probate neke nove stvari. Komunicirajte otvoreno svoje ideje i želje jer što su neobičnije i raznovrsnije vaše i zajedničko će uzbuđenje biti veće. Bitno je naglasiti, da za razliku od nekih uvjerenja, planiran seks može biti jednako zanimljiv kao i spontani. Naime, nije loše planirati seks nekoliko puta tjedno kako bi ga na neki način isforsirali jer u današnje vrijeme kada živimo jako brzo i dolazimo umorni s posla, seks nam i nije rangiran visoko na ljestvici prioriteta. 

5. Razvijte samo vaš sistem znakova 

Jedan od načina za koji seksualni psiholozi smatraju da su dobar za održavanje seksualnih odnosa u dugotrajnim vezama. Na ovaj način komunicirate želju za seksom svom partneru i na taj ga način potičete da napravi neki potez i ipak ostavljate jednu dozu spontanosti kako bi dozvolili da budete potaknuti na seks od strane partnera. Znakovi mogu bilo što se dogovorite unaprijed - od poruke na stolu, određenog jela za večeru, magneta na frižideru ili pjesme koju ćete pustiti. Na ovaj način bez riječi svom partneru govorite o čemu trenutno mislite.

6. Pričajte i razvijajte vaše fantazije zajedno

Dio onoga što seks čini odbojnim u dugoročnim vezama je strah od odbijanja naših najprimitivnijih želja i fantazija. Razgovarajte i saznajte koje su fantazije vašeg partnera ili partnerice i probajte postati dio njih. Uživite se u ulogu i igrajte uloge, ako vam fantazija vaše druge polovice nije najugodnija - odmah recite. Činjenica je da što ste otvoreniji spram raznih avantura, to je vjerojatnije da vaš seksualni život biti bolji.

7. Prihvatite vlastite duboke želje 

Ljudi često osjećaju sram oko svojih vlastitih fantazija. Ako ste u mogućnosti prihvatiti svoje fantazije i želje, to će vas manje biti sram i biti ćete otvoreniji i opušteniji sa svojim partnerom. Uklanjanje srama otvara vrata veličanstvenom seksu, pogotovo ako oba partnera zajedno prevladaju svoj sram. 

8. Istinski uživajte jedni u drugima i razmjenjujte razne osjećaje

Jedan od najboljih načina za povećanje količine seksa je imati ljubavne avanture zajedno (očigledni se problemi pojavljuju kada ljubavne avanture imate odvojeno). Radite stvari zajedno, smijte se zajedno, dopisujte se samo za zabavu, kuhajte zajedno i uživajte u prisutnosti onog drugog. Što više vremena istinski uživate jedni u drugima, više ćete osjetiti dublju povezanost i intimnost. To ne znači da treba svo slobodno vrijeme provoditi zajedno jer ćete poludjeti. 

Ovo su savjeti koje komuniciraju najpoznatiji seksualni terapeuti na svijetu i iako mi smatramo da je najvažnije izraditi kvalitetan odnos kako bi imali jako dobar seks, znamo da s vremenom u vezi, unatoč ogromnoj ljubavi, dolazi do opterećenosti poslom, umora ili pak simpatičnog prijateljskog odnosa u kojem nedostaje seksa. Naši su savjeti da se prestanete ljubiti u usta kao baka i djed već da potpirite strast dobrim starim francuskim poljupcem koji uvijek uzburka strasti. Zatim da napravite večericu i pripremite vino uz cool muziku i opustite se zajedno jer to uvijek dovodi do veće intimnosti te da se tijekom dana dopisujete prostim seksi sms porukama koje će nabrijati vašeg partnera na seksualni odnos nakon posla. Bilo kako bilo, činjenica je, koju potvrđuju brojni seksualni terapeti diljem svijeta da u današnje vrijeme u dugoročnom vezama kronično nedostaje seksa i zato - SEKSAJMO SE!