7 zdravih namirnica koje biste trebali jesti svakog tjedna

| Lifestyle |

 Nećemo lagati, volimo "cheat day" tu i tamo, ali puno više uživamo u zdravim namirnicama za koje smo sigurni da obogaćuju naš organizam esencijalnim vitamina i nutrijentima. Kako biste bili sigurni da jedete dovoljno zdrave hrane, pokušajte ovih 7 ključnih namirnica jesti svaki tjedan! 

BEZMESNE PROTEINE

Esencijalni su za svaku stanicu u tijelu, ali protein nije isključivo samo piletina ili odrezak. Ciljajte i na bezmesne izvore proteina poput leće, crnog graha i kvinoje. 

ZDRAVE MASNOĆE

“Masnoća” je nekada bila najgori pojam u prehrani, ali zdrave masnoće su nužne za zdravo srce. Avokado, bademi te kokosovo i maslinovo ulje izvor su zdravih masnoća. 

Avokado punjen posnim sirom

ANTIOKSIDANTE

Uz to što imaju prednosti za kožu, osnažuju imunitet i mogu spriječiti određena medicinska stanja. Borovnice, goji bobice, artičoke i da - tamna čokolada, vaši su novi najbolji prijatelji! 

HRANU S PROBIOTICIMA

Probiotici su žive bakterije koje potiču probavni sustav i oralno zdravlje te održavaju krvni pritisak zdravim. Mogu se također uzimati i kao dodaci prehranu, ali se originalno nalaze u jogurtu, misu, kimchiju i kombuchi. 

Grčki jogurt i voće
Grčki jogurt i voće

DOBRE UGLJIKOHIDRATE

Slično kao i kod masnoća, ugljikohidrati se smatraju "lošima", ali zapravo su cjelovita zrna itekako dobra za nas. Kruh, zob, voće i povrće daju energiju tijelu i mozgu. 

VODENASTO POVRĆE

Već znate da trebate piti puno vode svaki dan, ali ako vam to nije neka navika, dodajte u svoju prehranu namirnice bogato vodom - krastavce, lubenicu i zelenu salatu. 

TAMNO, LISNATO POVRĆE

...i pritom ne mislimo samo na kelj. Proširite svoj repertoar zelenog povrća jer su bogati vitaminom C i K kao i kalcijem te željezom.