7 načina kako voditi kreativniji život

| Lifestyle |

Foto: Garance Dore
Foto: Garance Dore

Kreativnost je jako teško definirati, ali generalno ju možemo smatrati činom pretvaranja novih i maštovitih ideja u stvarnost. U principu, to je proces koji zahtjeva puno strasti i obavezivanja.

U našim brzim, ludim životima, sve je teže i teže usredotočiti se na kreativan proces stvaranja i postignuća istog. Kako bi vam barem malo pomogli u tome, donosimo 7 savjeta kako voditi što kreativniji život.

1.    RADITE NASUMIČNE STVARI – Izložite se različitim, nasumičnim situacijama. Izađite iz svoje uobičajene rutine i aktivnosti. Primjerice, promijenite rutu kojom putujete na posao ili kući, pročitajte drugačiju vrstu knjige, isprobajte novu vrstu tjelovježbe, eksperimentirajte s različitom hranom. Ukratko, razbijte svoje navike. 

2.    ZABAVLJATE SE – Uživajte u činu stvaranja i dozvolite si biti znatiželjni; znatiželja je jedna od najvažnijih pokretača kreativnog procesa.

3.    RAZMIŠLJAJTE "IZVAN KUTIJE" – Ponekad jednostavno trebate sagledati situaciju iz drugačijeg kuta i promijeniti svoju perspektivu. Pokušajte sagledati svijet iz svježe perspektive, kao da ga gledate nešto po prvi put. 

4.    TREBA VAM PROSTORA I VREMENA - Za kreativnost treba vremena i prostora. Pospremite sobu ili radni prostor, zaboravite na ludi noćni provod s vašim prijateljima i počnite biti kreativni. 

5.    BEZ STRAHA - Nemojte se bojati pogriješiti ili biti u krivu. Moramo si dozvoliti pogreške i propuste! 

6.    ISTRAŽUJTE – Izađite van i okružite se stvarima koje vas inspiriraju. Posjetite muzeje, umjetničke galerije ili jednostavno otiđite na duge šetnje po nepoznatim mjestima u gradu. 

7.    OKRUŽITE SE LJUDIMA KOJI SU DRUGAČIJI OD VAS – Uključite u svoj život ljude koji ne izgledaju poput vas, ne razmišljaju poput vas, ne oblače se poput vas i ne ponašaju se poput vas. Toliko toga ćete naučiti od njih, otkriti nove stvari i stvoriti nove perspektive zbog kojih ćete se razviti kao osoba.