6 načina kako se potpuno prirodno riješiti mamurluka

| Lifestyle |

Mamurluk

Borba s mamurlukom koja nas obično očekuje u subotu ili nedjelju ujutro, najčešći je i najteži poraz s kojim se suočavamo dan nakon ludog, nimalo trijeznog provoda - naravno, uz poraz i misteriozni gubitak kojeg ugledamo, točnije ne ugledamo, u novčaniku. Posljedice zbog malo previše dobre zabave dolazi u obliku mučnine, iritantne glavobolje i opće nelagode, a ponekad možete osvojiti 2 plus 1 gratis.

Najbolji način da unaprijed izbjegnete buđenje s mamurlukom jest umjereno i naizmjenično ispijanje čaše vode uz svako alkoholno piće. Ali ponekad jednostavno nemamo vremena stalno piti vodu i neprestano obilaziti WC, zato doznajte 6 savjeta kako se na prirodan način drugi dan riješiti mamurluka.

B vitamin vaš je najbolji prijatelj

Jetra se oslanja na B vitamin kako bi se detoksicirala, a alkohol oštećuje tjelesnu razinu tog vitamina. Uzmite B-kompleks vitamin na dan i jutro nakon konzumiranja alkohola kako bi se proces popravka štete i vraćanje u normalu pojednostavio i skratio.

Kofein je vaš najgori neprijatelj

Iako je to protiv prirodnih nagona, kada smo suočeni s mamurlukom trebali bismo izbjegavati kofein (da, to znači preskakanje jutarnje kave). Kofein čini dodatan stres za jetru te će vam zbog njega duže biti loše.

Popijte mineralnu vodu s magnezijem + običnu vodu, vodu i samo vodu

Magnezij je bitan elektrolit za hidrataciju, baš kao i prirodni lijek za anksioznost, što može biti jedna od brojnih posljedica mamurluka. Mineralna voda s magnezijem može pomoći vratiti ravnotežu pH razine smanjenjem mliječne kiseline koja šteti tijelu. Budite sigurni da pijete puno vode ujutro nakon noćnog izlaska i da se i dalje hidratizirate tijekom dana. Dodajte malo soka od limuna i morske soli kako biste pomogli alkalizirati tijelo. Pića od kokosa i lubenice također mogu pomoći s hidratiziranjem jer unose elektrolite koji nadopunjuju tjelesnu razinu vode.

Budite prijatelj svojoj jetri

Uz mamurluk dolazi želja za prženim krumpirom, hamburgerima i drugim fast food specijalitetima, no umjesto da jedete masnu hranu, pojedite nešto što sadrži enzime (lisnato zeleno povrće, jabučni ocat, kurkuma) i što će van pomoći u detoksifikaciji jetre. Hrana bogata proteinima (kao što su jaja i avokado) dat će vašem tijelu snagu. To je jednako važno da se želudac ispunite sa zdravim ugljikohidratima (smeđa riža i quinoa) koji odlično apsorbiraju alkohol prije velikog noćnog izlaska.

Azijski sok od kruške na vašoj je strani

Studije iz australskog Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisationa (CSIRO) pokazuju da pijenje azijskog soka od kruške prije tulumarenja može dovesti do minornih simptoma mamurluka zbog kruške koja utječe na ključne enzime u tijelu i koja pomaže metabolizmu da alkohol brže izađe iz tijela. Morat ćete planirati unaprijed jer sok može samo olakšati mamurluk ako ga popijete prije alkohola. Recept za azijski sok od kruške pronađite ovdje.

Iscijedite alkohol znojem

Joga će pomoći tijelu da se očisti, ali i ublažiti simptome glavobolje ili mučnine. Inverzije (poput stoja na glavi) također može vratiti ravnotežu stimulirajući cirkulaciju i pumpavanju svježe krvi kroz tijelo.