5 znakova da patite od kompleksa Pepeljuge

| Lifestyle |

Instagram/ yuliyabezdar

Kompleks Pepeljuga“ karakterizira žene koje u zrelim godinama žive u dječjim snovima o bajkovitom životu i odbijaju prihvatiti stvarnost. 

Termin „Pepeljuga“ je prvi put predstavila spisateljica Colette Dowling u svojoj knjizi "Cinderella Complex" 1981. godine. Dowling je definirala kompleks Pepeljuge kao "strah od nezavisnosti.“
Osnova kompleksa Pepeljuga je podsvjesna želja žene prenijeti odgovornost za svoj život i blagostanje u ruke drugih ljudi. "Pepeljuga" ne živi stvarno, jer je bolji život - negdje tamo, daleko... Ona čeka i njen život ne ovisi od nje. Veliku ulogu u formiranju kompleksa Pepeljuge kod žena igra popularna kultura: knjige, filmovi i serije.

Ako prepoznate neke od sljedećih oblika ponašanja kod sebe onda ste i vi „Pepeljuga“.

Mislite da niste dovoljno dobre ako nemate dečka
Lijepe ste, pametne i vrlo uspješne, ali ako pored sebe nemate muškarca osjećate se nepotpuno jer niste u vezi. Ovo je očigledan pokazatelj da patite od ovog sindroma.

Ne znate se ponašati kada vam netko da kompliment
Komplimente i pohvale sramežljivo odbacujete, ali zato nemate problem prihvatiti krivicu za stvari koje niste uradile.

Očekujete da će vas muškarac spasiti
Umjesto da se za svoju sreću borite same, vi čekate princa na bijelom konju koji će riješiti sve vaše probleme. Sve što ćete tako postići je da ćete ući u vezu s neriješenim problemima – u vašoj glavi.

Bojite se nezavisnosti
Ne možete se zamisliti bez dečka pa skačete iz veze u vezu i tako izbjegavate biti solo duže vrijeme. Draže vam je biti u bilo kakvoj vezi nego da budete same.

Ne znate što biste da prekinete s dečkom 
Često uhvatite sebe kako razmišljate o tome da bi vam život bez dečka bio grozan. Ovo može na prvu zvučati romantično, ali ako zaista vjerujete da će vam se svijet srušiti ako ga izgubite onda imate nisko samopouzdanje.

Svaka žena treba naučiti prihvatiti sebe, održati svoje samopoštovanje i prepoznati svoje prave osjećaje i želje. Važno je živjeti ovdje i sada te prihvatiti svijet onakav kakav je, a samo tako stvarnost može postati zanimljivija od bilo koje bajke.