5 rutina koje biste trebali obaviti prije nego li se uvučete u krevet

| Lifestyle |

Dobar san i kvalitetno spavanje najdragocjeniji su elementi dobrog odmora te općeg zdravlja tijela i duha. I premda se naša tijela mogu prilagoditi i zbog nedostatka sna biti sve manje i manje odmorna, svatko zaslužuje priliku za dubok i miran san.

Kao i bilo koje druge higijenske navike poput pranja zubi i tuširanja, važno je imati i pravilan pristup prema snu. Pripremajući sebe i svoj prostor za spavanje može biti ključ dobrog i kvalitetnog odmora, a tablete za spavanje neće vam padati napamet. Danas vam predstavljamo pet rutina koje biste trebali obaviti prije nego li se zavučete pod plahte:

  1. Miran prostor daje miran san, stoga si uzmite minutu ili dvije vremena i svako jutro kada ustanete iz njega, pospremite.
  2. Perite posteljinu jednom tjedno kako bi bakterije i prljavštinu udaljili što više od sebe. Nitko ne spava dobro bolestan, zar ne?
  3. Uživajte u toplom tušu prije spavanja kako biste opustili tijelo i um. Ovaj večernji ritual nudi nekoliko neprekinutih minuta meditiranja, dajući vam priliku da razmislite o svom danu i očistiti glavu prije spavanja. Ako se ne stignete otuširati, barem natopite noge u toplu vodu za sličan učinak.
  4. Kreirajte prostor u kojem vam ništa neće prekidati odmor: prebacite postavke telefona na nečujno, isključite sve svjetla (ili ih zagasite), ugasite sve blistave ekrane. Ako vas muči vanjska buka nabavite uređaj koji proizvodi umirujuće zvukove ili ventilator (ovisno o sezoni) koji će također poslužiti svrsi.
  5. Držite smirujuća eteričnih ulja, kao što su lavanda, ruža ili kamilica, na vašem noćnom ormariću. Kapnite nekoliko kapi ulja po jastuku – udisanje eteričnih ulja ima terapeutske prednosti kada je u pitanju poboljšanje kvalitete sna. Savjet: Nema svatko istu reakciju na eterična ulja, stoga prvo isprobajte nekoliko i pronađite najbolje ulje za vas.

Plus: Iako se to podrazumijeva pod glavnu značajku "higijene spavanja", probajte se držati rutine od cca. 8 sati sna i lijeganja te buđenja gotovo uvijek u isto vrijeme.