5 rečenica koje ne smijete reći svom djetetu

| Lifestyle |

Instagram/ @tammyhembrow

Iako najčešće na djecu prenosimo isto ono što smo čuli od vlastitih roditelja, neke izjave djeca ne shvate onako kako mislimo da hoće i zbog toga je važno znati što nikako ne smijete govoriti svojim mališanima.

Nema sumnje da savjesni roditelji žele svojoj djeci sve najbolje. Upravo zbog toga oni kontroliraju svaki korak svog djeteta i pokušavaju ga učiti i motivirati. No, neke fraze za koje odrasli kažu da su bezazlene, mogu naštetiti (nezreloj) psihi njihove djece. To su riječi koje obično izgovaramo automatski, bez ikakvog razmišljanja - uglavnom jer smo ih vjerojatno čuli od vlastitih roditelja.

U nastavku vam donosimo 5 rečenica koje ne smijete reći svom djetetu.
 
"Isti si kao tvoj otac/majka"
Nema ničeg lošeg u usporedbi djece s roditeljima, u pozitivnom smislu. Nažalost, ove fraze obično imaju negativnu konotaciju i njima se kritizira ne samo ponašanje djeteta, već i ponašanje roditelja. To djecu zbunjuje, tjera ih da stranu ili na očevu ili na majčinu stranu, i na kraju pokušavaju udovoljiti nekome od njih.

"Ti si najbolji. Nitko ti nije ni blizu"
Čak i ako izgovarate ove izraze s ljubavlju, znajte da idealiziranje djeteta može imati negativne posljedice za njihovo samopoštovanje. To dovodi do situacije u kojoj se djeca ne usuđuju probati nešto novo, bojeći se da neće uspjeti i da neće ispuniti očekivanja roditelja.

"Jedi povrće, to je jako zdravo"
Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, za djecu riječ "zdravo" s vremenom postane sinonim za "nije ukusno". Zbog toga mogu odbijati jesti bilo koju zdravu hranu, a da je i ne probaju. Ako želite da vaše dijete pojede, na primjer, brokule, bolje je reći da je ukusna i hrskava.

"Ne udaraj brata/sestru"
Apsolutno je normalno biti preplavljen negativnim emocijama prema određenoj osobi. I djeci i odraslima je katkad teško kontrolirati svoje osjećaje, ali postoji način da se kontroliraju. I to je upravo ono što moramo naučiti svoju djecu - da prihvate emocije i kontroliraju reakcije. Fraze "ne tuci brata" ili "ne vrijeđaj sestru" često nisu dovoljne ako ne objasnimo razlog. Pokušajte objasniti svojoj djeci da ne bi trebali potiskivati emocije, ali i da je pogrešno očitovati ih kroz agresiju prema drugim osobama. Ohrabrite svoje dijete da izbaci negativne emocije na jastuk ili igračku, da nacrta sliku koja odražava njegove osjećaje ili da jednostavno opiše svoje osjećaje riječima.

"Ne uznemiruj se zbog gluposti"
Nemojte podcjenjivati probleme svog djeteta. Možda to za njega nije glupost, čak i ako se samo radi o izgubljenoj igrački. Ako zanemarujete probleme djeteta, na kraju možete izgubiti njegovo povjerenje. To znači da vam se dijete možda neće obratiti za savjet ili pomoć kada bude imalo zaista veliki problem.