5 razloga zašto je doručak najvažniji obrok u danu

| Lifestyle |

Zobena kaša za doručak
Zobena kaša za doručak

 U gotovo svakom kućanstvu jutra su najužurbaniji dio dana i kada vam vrijeme leti pred očima fokusirani ste samo na ono najbitnije. Spremate se za posao, na pameti vam je samo jeste li sve utrpali u torbu i grčevito držite jutarnju šalicu kave. 

Postoje znanstveno dokazani, valjani razlozi zašto bi doručak trebao dobiti svoje mjesto na listi jutarnjih prioriteta! U nastavku saznajte 5 najvažnijih razloga zašto je doručak uistinu najvažniji obrok u danu i kakve prednosti ima za vaše zdravlje...

DORUČAK VAM POMAŽE U ZADRŽAVANJU KONCENTRACIJE

Postoji razlog zašto mnoge škole nude opciju doručka za svoje učenike. Nutricionisti su se davno složili kako je jutarnji obrok krucijalan za koncentraciju i učenje, nevezano za godine. Nakon noći, razina šećera u krvi jako je niska, a doručak koji nudi optimalnu količinu cjelovitih žitarica, proteina i namirnica bogatih vlaknima, itekako je potreban našem mozgu za izvođenje normalnih funkcija. 

VAŽAN JE ZA ZDRAVLJE SRCA

Navika preskakanja doručka znanstveno je dokazano povezana s razvitkom srčanih bolesti, točnije povećanjem rizika od srčanog udara za 27%.

KONZUMACIJOM PROTEINA UJUTRO IMATE MANJU ŽELJU ZA JUNK FOODOM

Doručak će vas držati sitima i zadovoljnima tijekom cijelog jutra, ali doručak bogat proteinima produžit će ove prednosti na cijeli dan. Birajte jaja, jogurt i meso te smanjite želju za junk foodom kroz dan. Zdrav doručak = zdraviji odabiri!

Zobena kaša za doručak
Zobena kaša za doručak

DORUČAK POTENCIRA AKTIVNIJI STIL ŽIVOTA

Ljudi koji jedu doručak jednostavno imaju više fizičke energije, zbog čega prirodno vode aktivniji život jer mozak dobiva signale o količini novo dobivene energije. Napravite si uslugu i nikad ne preskačite doručak!

SMANJUJE RIZIK OD RAZVIJANJA DIJABETESA

Poveznica između preskakanja doručka i razvijanja dijabetesa spomenuta je u mnogim istraživanjima. Doručak je važan zbog reguliranja apetita kroz dan. Ako ga preskačete, tijekom nekog vremena ovaj uzorak može dovesti do osjetljivosti inzulina, dijabetesa tipa-2 i visokog krvnog tlaka. Poruka? Ne preskačite doručak.