5 posljedica stresa na naš organizam

| Lifestyle |

Razlozi zašto je stres loš za vaš organizam!
Razlozi zašto je stres loš za vaš organizam!

 Dva su negativna efekta koje stres ima na naše tijelo za koje svi znamo - debljanje (pogotovo u predjelu trupa) i nesanica. Kada ste pod stresom vaše tijelo zahtjeva više energije, više kalorija i proizvodi hormone zbog kojih zadržava masno tkivo. Kada ste pod stresom, kvaliteta vašeg sna također pati jer tijelo pumpa adrenalin kroz vaš sistem zbog čega se teško opuštate.
Ali postoji još nekoliko iznenađujućih učinaka koje stres ima na naše tijelo za koje sigurno niste znali. U nastavku pročitajte 5 negativnih posljedica s kojima ćete se nositi ako stavite svoj organizam pod preveliki stres...

1. Kvari vam memoriju.
Osim kratkoročnog pamćenja(poput lokacije vaših ključeva ili nečijeg imena), stres može itekako utjecati i na vašu sposobnost formiranja novih memorija.

2. Upropaštava vam imunitet.
Možda ste sumnjali da ste zbog stresa boležljivi, ali postoji cijela znanost koja povezuje uzroke i posljedice stresa s imunitetom. Muškarci i žene koji su pod kroničnim stresom proizvode velike količine hormona kortizola i postaju "imuni" na njega stoga uslijed doticaja s virusom prehlade ne reagiraju obrambeno na njega nego ih bolest zahvaća i teže ju liječe od osoba koji na kortizol nisu stekli imunitet.

3. Zadaje vam glavobolje.
Glavobolja je jedan od prvih efekata koje stres ima na naše tijelo. Meditacija, yoga, duboko disanje i vježbanje glavni su načini kako preventivno ublažiti stres i glavobolje.

4. Sabotira vaš libido.
Stres je jedan od najčešćih razloga smanjenog libida. Kao fizički i psihički fenomen, stres može utjecati na sve vaše funkcije i smanjiti vam doživljaj uzbuđenja. Također, može izazvati tenzije između partnera, a visok level kortizola u tijelu smanjuje želju za seksom.

5. Povećava opasnost od moždanog udara i visokog krvnog tlaka.
Stres je povezan s visokim krvnim tlakom i znatno većom opasnošću od srčanih bolesti, ali je i rizičan faktor u slučaju moždanog udara.